Visiosta se kaikki lähtee
Sain eilen viestin, jossa vinkattiin katsomaan yhtä Instagram- tiliä. Siellä on mielenkiintoinen projekti menossa eli 4×5 filmille soveltuva AF- tarkenteinen kamera. Mielenkiintoinen laitos ja se sai pohtimaan omaa lähestymiskulmaa yhden vanhan objektiivin kanssa.
Minulla on vanha Ihagee Anastigmat 18 cm / 4.5 objektiivi. Se on todennäköisesti noin satakunta vuotta vanha suurennoskoneen linssi. Ja siinä on erilliset himmenninlevyt tai pitäisi olla. Eli ne on kadonneet.
Olen kuvaillut sillä jonkin verran croppidigillä palkeen avulla. Ja se tekee ihan kivaa jälkeä. Ja samalla pohtinut että millaista jälkeä se tekisi filmille. Ja riittäiskö piirtoympyrä 5×4 kokoon.
Jäin sitten pohtimaan asiaa sen Instagram- tilillä vierailun jälkeen ja laskeskelin hiukan mm. crop factoryä eli kroppikerrointa. Eli osaan hahmottaa objektiivejä parhaiten kinofilmin tai ns. täyskennon kautta. 180 millinen vastaisi täyskennossa 50 millistä eli olisi normaaliobjektiivi. Ehkä lyhyt potretteihin ja hiukan pitkä maisemakuviin. 6×9 senttisellä negalla se vastaisi 70 millistä eli olisi lyhyt potrettilinssi.
Eli noiden kautta ajattelen, että jos objektiivi riittää 4×5 kokoiselle filmille, niin teen sille yksinkertaisen kameran. Sellaisen jolla on helppo ja hauska kuvata. Ja myös sellaisen ajanhengen mukaisen puisen kameran. Laakafilmille kuvaavan pienen paljekameran. Sellaisen joka sopii potrettien kuvaamiseen.
Tutustumisvinkki, jonka sain tutulta, johdatti conflict.cameras- instagramtunnuksen alle. Ja sieltä löytyi kuvia fiksulla rungolla tehdystä kamerasta. Tulevan kameran runkorakenne voisi olla osin tuolta ideoitu. Mutta toteutusmateriaali on todennäköisesti puuta.
Suljin on rungon lisäksi pieni haaste eli kuinka tehdään oma suljin. Uskoisin, että teen tuohon ensivaiheessa giljotiinisulkimen eli levysulkimen joka pudotetaan alas. Sen toimintaperiaate on sama kuin verhosulkimessa eli ”verhojen” väli määrää valotusajan.
Netistä löytyneiden kirjoituksien perusteella tuolla saa aikaiseksi kohtuu nopeita valotusaikoja ja suljin on varmatoiminen. Ja ajat on toistettavissa. Ja pohdin, että tuohon on hyvin helppo tehdä moderneille salamille salamatäsmäys.
Seuraava vaihe on varmaankin MVP- mallin mukaisten pienten protojen tekeminen. Eli tehdä runkoproto, jotta näkee, että riittääkö Ihageen piirtoympyrä. Ja tehdä toinen proto giljotiinisulkimesta.
Jos molemmat protot toimivat, niin sitten onkin aika rakentaa 4×5″ potrettikamera vanhan objektiivin ympärille. Uskoisin, että sen optiikan taso riittää isolle negalle. Ihan vain siksi, että olen kuvaillut sillä croppikennoiselle digille kuvia. Tuo Tampere- kyltti on kuvattu sillä Sony A6300 rungon kanssa.
Tälläistä kuvaamista tänään. Uskoisin, että tuo kamera on ensitalvena kuvauskunnossa.
Kari…
P.S. MVP- malli on monelle tutumpi vaikkapa IT- maailmasta. Se kuuluu vaikka ketterään kehittämiseen.