Kohti katukuvaamista

Pidin eilen tiistaina  katukuvauspäivän. Tai kuvasin hiukan muutakin eli autoja, kirkkoja ja tutustuin yhteen uuteen ostoskeskukseen. Mutta pääasiallisin tarkoitus oli kuvata kadulla ja ottaa takaisin tuntumaa siihen alueeseen. Se on ollut koko kesän kesannolla, koska pyörällä kulkeminen ja makrokuvaus on syönyt aikaa.

Idea katukuvaspäivään lähti oikeastaan liikkeelle yhdestä Viking Linen tarjouksesta. Siinä luvattiin pääsy edestakaisin Tallinnaan kahdella eurolla. Ja pitihän se hyödyntää ja yhdistää halpoihin bussimatkoihin ja retkieväisiin. Harvoin pääsee Tampereelta Tallinnaan ja takaisin yhdellätoista eurolla.

Menomatkalla varasin hiukan aikaa sille, että kävelen Helsingissä Kampista satamaan ja otan muutaman kuvan matkalla. Olin jo etukäteen pohtinut kuvaavani kerjäläisiä ja turisteja. Ne ovat helppoja kohteita, kun verestää taitoja.

Helsingissä, samoin kuin Tampereella ja vaikka Tukholmassa, on helppo löytää sopivia kuvauskohteita, koska esimerkiksi kerjäläisillä  on ns. vakiopaikat. Sama koskee myös turisteja, joita löytyy samoista paikoista ihmettelemästä kaupunkia. Tämähän on yksi tämän katukuvauksen perusedellytyksistä kalastamalla kuvatessa eli tietää mistä saa minkäkinlaisia kuvia.

Turistikuva syntyi  Senaatintorilla eli löysin turistin istumassa ja tutkimassa puhelintaan tuomiokirkon portailla. Molemmat kuvat ovat minulle tyypillisiä, ehkä hiukan surumielisiä ja apaattisia. Minun kuvani harvoin ovat kauniita ja iloisia.

Tallinna on minulle vieraampi kaupunki, joten keskityin lähinnä opettelemaan kaupungissa kulkemista. Samalla katselin ympärilleni ja  etsiskelin tyypillisiä asioita tulevaisuutta varten. Rautatieaseman kupeessa mummot pitivät pientä ulkomyymälää, tupakkakauppa osui silmiini ja osa Tallinnasta on edelleen sopivan rähjäisen näköistä.

Aloituskuva syntyi nopeasta ideasta yhdistää hotellikyltit rähjäiseen rakennukseen. Eli kuvasin molemmat rakennukset suunnilleen samalta etäisyydeltä, samalla polttovälillä ja samasta suunnasta. Ja lopputulokseksi sain vanhahtavan ehkä hieman omalaatuista hotellia esittävän kuvan. Kuvapari antoi hyvän syyn harjoitella manipulaation tekemistä.

Matkalta jäi muistikortille muutakin kuvamateriaalia. Kävin yhdessä kirkossa, kuvailin junia ja ihmettelin ostoskeskusta.

Mielenkiintoinen päivä vaikkakin melkoisen pitkä. Lähdin nimittäin aamulla viiden aikaa kotoa ja saavuin takaisin vasta puolenyön jälkeen. Mutta vaikka päivä oli pitkä, niin se taasen hiukan sytytti paloa kadulla kuvaamiseen sekä kirkkokuviin. Ja huomasin,että ideointitaito toimii edelleen jollain tasolla eli pystyy jo kävellessä visoimaan kuvia ja näkemään ne mielessään valmiina.

Kunhan kuvaan, Kari…

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *