High Speed Photographya 70- luvun tyyliin

Last updated on 26.8.2023

Joskus vuosia sitten istuin Helsingissä ratikassa ja juttelin Sibelius Akatemian professorin kanssa. Juttelimme niitä näitä ja puhe kääntyi luovuuteen. Hän sanoi jossain välissä, että suosittaa opiskelijoita lukemaan 50 -100 vuotta vanhoja kirjoja miettimään niissä olevia ideoita. Tämä sama ajatus sopii myös hyvin valokuvaukseen.

High speed photography eli liikkeen pysäyttäminen onnistuu hyvin jopa lähes kaatopaikkatavaroilla. Se vain vaatii hiukan erilaista lähestymistä kuin nykyinen painetaan nappia ja toivotaan parasta valokuvaus. Nopean liikkeen pystyy nimittäin pysäyttämään kahdella eri tavalla: nopealla suljinajalla tai pelkällä salamavalolla.

Ja jälkimmäinen tapa on erittäin yksinkertaista toteuttaa eli salamavalolla pysäyttäminen. Siihen vaaditaan vain hämärä huone, halpa salama ja kamera, jonka saa manuaalisesti tarkennettua ja valotusajan saa säädettyä riittävän pitkäksi. Ei tarvita mitään Pro Capturea tai muita hienouksia. Ainoastaan vain hiukan pohtimista, joku yksinkertainen katkaisija ja salama jossa on täsmäysjohdin. Ja parasta olisi vielä salama, jossa on tehonsäätö.

Esimerkiksi lähes millä tahansa vaikkapa Kameratorin valikoimasta löytyvällä halpissalamalla pääsee kokeilujen alkuun. Helpointa aloittaminen on salamalla, jossa on täsmäysjohto. Salama nimittäin laukeaa, kun täsmäysjohto oikosuljetaan. Hulluimmat tekee sen ruuvarilla ja vähän fiksummat täsmäysjohtoon kytketyllä asiallisella katkaisijalla. Johdossa saattaa kulkea kohtuullisen kovakin jännite eli kannattaa olla varovainen.

High Speed kuvaaminen yksinkertaisesti

Liikkeen pysäyttäminen salamalla on yksinkertaista. Oikeastaan se on hyvin yksinkertaista ja siihen tarvitaan vain hämärä tila ja keino laukaista salamalaite haluttuun aikaan. Ja salaman välähdysnopeus määrittää valotusajan.  Ja kameran päällä olevien speedlightien eli käsisalamien välähdysajat voivat olla osateholla hyvinkin lyhyitä. Esim. Nikon SB-800 välähdysaika 1/128 teholla on vain 1/42600 sekuntia.

Tässä kannattaa muuten muistaa, että kun kameralla kuvataan ns HSS- salamalla eli High Speed Syncillä, niin salama antaa mahdollisimman pitkän välähdyksen. Se on siksi, että verhosulkimen liike vaatii pitkää välähdystä vaikka valotusaika on ns. lyhyt. Eli verhosulkimen ja myös elektronisen sulkimen toimintaan kannattaa tutustua.

Mutta kuinka se nopean liikkeen kuvaaminen tapahtuu yksinkertaisesti. Se tapahtuu näin:

 • Pimennetään huone
 • Aukaistaan suljin vaikkapa BULB- asentoon eli suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan.
 • Väläytetään salama halutussa kohdassa. Salama pysäyttää jonkin kappaleen liikkeen.
 • Laitetaan suljin kiinni
 • Ihastellaan lopputulosta.

Tekstin aloituskuva on kuvattu yksinkertaisen äänianturin avulla. Eli lasin rikkoontuminen antaa signaalin jolloin salama laukaistaan.

Kuten alussa sanoin, niin salamoilla leikkiminen vaatii  varovaisuutta. Välähdyspäiden jännitteen ovat kilovoltteja ja vanhoissa salamoissa voi kulkea myös satojen volttien jännitteitä täsmäysjohdoissa.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

 

 

 

kari Written by:

2 Comments

 1. Jussi Virmajoki
  15.10.2018
  Reply

  Esimerkki vanhan salaman kondensaattorin tehosta: kaverin keittiössä ihmeteltiin vanhaa Metzin salamaa, joka selvästi oli latautunut valmiiksi… (ei vinkunut enää). Ei vaan lauennut kamerassa, täsmäysjohto kyllä taisi toimia. No tiskipöydän päällä ruuvailtiin kuoret pois ja otin sisukset käteen, kun siinä hetkessä meikäläisen kädet levisi salamana ja kaverin nokkavärkki sattui siihen tielle. Ikinä en ole niin paljon verta nähnyt ilmassa – harmi kun ei saatu kuvaa!

  • kari
   17.10.2018
   Reply

   Juu, noiden kanssa saa olla aika varovainen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *