Yksinkertaista lasien kuvaamista

Lasiesineet on varmaan ensimmäinen asia, jota tulee kotistudiossa kuvattua. Ja niistä saa hyvin yksinkertaisella valaisulla nättejä kuvia. Sellaisia joita voisi kuvitella olevan julisteessa.

Niiden kuvaaminen on hyvin yksinkertaista, jos saa salaman irti kamerasta aseteltua hiukan kauemmas. Monessa valokuvausoppaassa ja netistä löytyvässä ohjeessa kerrotaan ns. takaapäin tulevasta valaistuksesta ja ehdotetaan siihen salamaa ja softboxia. Mutta harvemmalla aloittelevalla kotikuvaajalla on valmiiksi softboxia tai jotain muuta tasovaloa. ja silloin voi aina improvisoida. Itse kuvasin ensimmäiset kuvat leivinpaperin ja ikkunan kanssa. Eli tein ikkunasta tasaisen vaalean valolähteen.

Ja nyt näytän hyvin yksinkertaisen tavan tehdä sama asia yhdellä salamalla ja väliovella.  Tai salaman paikalla voi olla vaikka tehokas halogeenivalo tai muu valaisin. Tärkeintä on saada ovesta valkoinen ja kirkas. Eli omassa kuvassa on kaksi lasia täytettynä erivärisillä nesteillä ja ne on laitettu lasilevylle, jonka alla on valkoinen paperi. Lasilevy muodostaa nätin peilauksen.

Valaisu tapahtuu takaapäin, koska oma salamani on pöytää alempana ja valaisee hiukan yläviistoon. Eli valaisee oven valkoiseksi. Salaman asentoa kääntelemällä saa esim. pöydänreunan kohdalle tulee hiukan tummempaa kohtaa halutessaan.

Eli kun katsoo ylhäältäpäin, niin näkee kuinka salama valaisee ovea hiukan yläviistoon ja salaman tehoa voi säätää myös siirtelemällä salamaa lähemmäs ja kauemmas ovesta. Tai sitten salamasta tehoa säätämällä.

Parasta tässä kokeilussa on se, että tätä voi opetella ikkunan avulla tai vaikkapa halvalla raksavalaisimella. Tärkeintä on saada tausta valkoiseksi ja loppu onkin valotuksen säätämistä.

Ja kun tämän oppii, niin sitten voi ottaa avuksi vaikka mustat ”heijastimet”, joiden avulla voi tummentaa lasin reunoja. Mutta kuten kuvasta näkyy, niin hyvinkin yksinkertaisilla tavoilla voi opiskella valaisua.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *