Oppimisen tärkein kysymys on miksi, myös valokuvauksessa.

Kirjoitan usein siitä, että oppiminen tapahtuu kokeilemalla, tutkimalla ja toistamalla. Ja pohtimalla sitä mitä kokeili. Se on myös valokuvauksessa tärkeä taito eli pitää pohtia miksi jokin asia tapahtuu ja mitkä asiat vaikuttavat siihen.

Varsinkin alkuvaiheessa valokuvauksen opiskelu on toistamista eli toistetaan ennalta nähtyjä oppeja kyseenalaistamatta niitä. Jossain kohdassa oppimista alkaa pohtiminen, että miksi näin tehdään ja opitaan muuttelemaan ja yhdistelemään tekniikoita ja viimeisessä vaiheessa luomaan itse uusia yhdistelmiä. Tämä sama oppimistapa kuuluu lähes jokaiseen aiheeseen ja näkyy mm. kamppailulajien oppimisessa.

Niin valokuvauksessa kuin muussakin oppimisessa on hyvin tärkeää alkaa pohtimaan mahdollisimman kysymystä miksi ja miten. Eikä tyytyä vain kysymykseen millä. Miksi ja miten kysymykset antavat mahdollisuuden oppia teorian taustalla, mutta pelkkä millä- kysymys vain opettaa kopioimaan valmiita ratkaisuja.

Otetaan esimerkiksi tuo vieressä oleva lasikuva. Jos kysytään millä tuo valaistaan, niin voin antaa vastaukseksi valmiin ratkaisun. Eli laitetaan salama ja tasovalo taustaksi ja kuva syntyy aina ja helposti. Kuvaaja oppii toistamaan tekniikan.

Mutta miten/miksi- kysymyspariin vastatessa voi vastata seuraavasti: Tuollainen lasikuva vaati taustalla valkoisen ja kirkkaan valaistun pinnan jolloin läpikuultava lasi valaistuu kauniisti. Ja se ei enää rajaa kuvaamista laitteisiin vaan kohdistaa ajatuksen taakse vaadittavaan valkoiseen pintaan. Ja silloin valaisun voi tehdä monella tavalla: tasovalolla, salamalla ja heijastimella tai vaikka niin kuin tuossa kuvassa eli välioveen heijastetulla raksavalaisimella.

Ihan samalla tavalla voi opetella ulkoa, että tausta saadaan sinisemmäksi kun valaistaan halogeenilla ulkona. Mutta syynkin voi opetella eli kysymällä miksi/miten. Eli pohtimalla asiaa värilämpötilojen kautta eli halogeenin valo on keltaisempaa kuin esim. iltavalo ulkona. Ja jos värilämpötila säädetään halogeenin mukaan, niin ympäristö muuttuu sinertäväksi.

Kun kuvaat, niin opettele aina ymmärtämään myös syy miksi jotain tehdään. Ei kopioida arvoja ulkomuistista vaan yritetään ymmärtää  miksi ja miten ne vaikuttavat kuvaan. Kun oppii ymmärtämään miksi ja miten, niin oppii huomaamaan yhä helpommin sen mitä tekniikoita missäkin kuvassa on käytetty. Ja myös itse käyttämään niitä yhä luovemmin.

Tälläistä tänään, Kari…