Perusteoriaa: Himmentäminen

Last updated on 26.8.2023

Aikoinaan valokuvauksen opettaja sanoi, että riittää kun ymmärtää mitä aukko tekee. Ei tarvitse heti opetella teoriaa miksi aukkolukemat pienevät niinkuin ne pienenevät. Pitää vain tietää mitä silloin tapahtuu, kun kääntää objektiivista aukkorengasta.

Siitä on jo vuosia tai vuosikymmeniä ja objektiiveista ovat aukkorenkaat kadonneet. Samalla on kadonnut näkyvistä yksinkertainen käyttöliittymä aukon valitsemiseen: aukkorengas josta näki suoraan käytössä olevan aukon. Ja samalla monelle aloittelijalle on täysin hämärtynyt himmentämisen merkitys, koska sen vaikutusta ei näe kuvattaessa.

Objektiivin aukko on yksinkertainen asia. Eli objektiivin sisällä on koneisto, jolla voidaan säätää aukkoa eli reikää jonka läpi valo kulkee. Ja sillä säätämisellä on kaksi erilaista tarkoitusta. Ensimmäinen on se, että sen avulla voidaan vähentää kennolle tulevaa valoa eli yhdessä valotusajan kanssa saada reagoitua liikkeeseen ja kuinka se piirtyy kuvaan. Siitä joskus myöhemmin lisää.

Toinen tarkoitus on se, että sillä voidaan vaikuttaa kuvan syväterävyyteen. Eli yksinkertaisesti siihen kuinka pitkä matka kuvassa näkyy terävänä. Pieni aukko (iso arvo) tarkoittaa laajaa syväterävyyttä. Suuri aukko (pieni luku) taasen tarkoittaa lyhyttä syväterävyyttä.

 

Kuulostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin. Aukon valinnalla voidaan valita kuvassa näkyvä syväterävyysalue eli se kohta joka halutaan näkyviin tarkkana. Syväterävyydellä voidaan peittää ei toivottua taustaa kuvaamalla suurella aukolla ja tuoda mukaan kuvattaessa pienellä. Ja vielä kun oppii, että läheltä kuvaaminen ja suuri aukko sumentaa tehokkaammin kauempaa kuvattuna, niin voi alkaa opettelemaan aukon käyttöä apuna.

Jottei se aukon valinta menisi ihan arpapeliksi, niin kannattaa etsiä kameran ohjekirjasta kohta jossa puhutaan syväterävyyden tarkistamisesta. Yleensä joka järjestelmäkamerasta löytyy nappula, joka sulkee himmentimen kuvan esitarkastelua varten. Se helpottaa syväterävyyden ymmärtämistä kuvaustilanteessa.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *