HDR:ää, mv:tä ja väriä. Näinkin voi tehdä.

Itse olen aloittanut kuvienkäsittelyn joskus 1990- luvun lopulla, jolloin jouduin kylmiltään opettamaan Photoshoppia Keskuspuiston ammattioppilaitokselle. Ja silloin työskenneltiin vielä filmi-skanneri- digikäsittely- työnkululla. Sieltä historian havinoista juontuu muutamia yksinkertaisia menetelmiä kuvienkäsittelyyn.

Itse en käytä Lightroomia vaan teen ns. RAW- käännön joko Canonin omalla DPP-ohjelmalla tai vaihtoetoiseti DxO:lla. Jälkimmäinen vastaa ominaisuuksiltaan jossain mielessä Lightroomia. Ja teen suurimman osan muokkauksista ja jälkikäsittelystä Photoshopilla. Matkoilla minulla on mukana vähemmän resursseja vaativa lähes antiikkinen Photoshop CS2.

Ja nuo ovat ohjanneet minua tekemään asioita väliin erilailla, kuin nykyisin tehdään. Yksi näistä nopeista ja kevyistä työtavoista on luoda ehkä väliin sarjakuvaisestikkin värjättyjä kuvia hyvin yksinkertaisella työnkululla.

Väritetty HDR-kuva

Yksi paljon käyttämäni tekniikka on yhdistää mustavalokuvan päälle väritaso, jota säädän sekä läpinäkyvyyden että sekoitustilojen (blend mode) avulla. Ja asetuksista riippuen saan tehtyä erilaisia efektejä kuvaan.

Normaali työnkulku tämänkaltaisen kuvan kanssa on hyvin yksinkertainen eli teen alkuvaiheessa joko yksittäisestä kuvasta sekä mustavalko- sekä värillisen version. Mustavalkokuvat teen hyvin usein työn nopeuttamiseksi Nik:n Silver Efex Prolla, jolla saan nopeasti säädettyä kuvan vastaamaan toiveitani.

Värikuvan teen saman kokoiseksi kuin mv- kuvankin, jotta niiden yhdistäminen on vaivatonta. Ja tarvittaessa saatan tehdä mv- ja värikuvan HDR- versioina. Yllättävän usein teen ne Nik:n HDR Efex Prolla. Kyseinen ohjelma antaa kohtuullisen hyvin säätää HDR- kuvaa.

Eli alkuvaiheen jälkeen minulla on olemassa sekä mv- kuva että värillinen. Ja seuraavassa vaiheessa avaan yleensä mv- kuvan ja sen päälle uudelle tasolle värikuvan.

Yksinkertaisimmassa versiossa kuvassa on kaksi tasoa käytössä: alempana mv-kuva, ylempänä värikuva. Ja väritason läpinäkyvyyttä sekä sekoitustilaa säätämällä värjään kuvaa. Ja tarvittaessa käytän tasomaskia apuna eri kohtien värien voimakkuuden säätämisessä.

Eli tämä on hyvin yksinkertainen tapa toimia ja lisäämällä värjäystasoja kuvan päälle saadaan kuvan luonne muuttumaan. Esimerkiksi itse teen usein sinisävyisiä kuvia täysin samalla tekniikalla eli lisään kuvan päälle sinisen tason (layer) ja sen läpinäkyvyyttä ja sekoitustilaa muuttamalla saan kuvaan halutun efektin. Ja kannattaa muistaa, että värjäystasoja+tasomaskeja voi olla useampia päällekkäin.

Alla olevassa kuvassa on päällimmäisenä sininen taso soft light- tilassa ja sen vaikutusta on esitetty liukuvärjätyllä tasomaskilla, joka näyttää värjätyn kuvan toisessa päässä. Ja toisessa päässä näkee sinisen tason vaikutuksen.

Tälläistä tänään Kari…

 

 

 

kari Written by:

5 Comments

 1. Seija Irmeli
  13.1.2019
  Reply

  Kiitos selkeästä esityksestä.

  • kari
   13.1.2019
   Reply

   Kiitos. Kiva kun pidit.

 2. Risto
  13.1.2019
  Reply

  Hyvää tosi selvää, kyllä tuosta on hyötyä.
  Tuohon kun lisäisi sen kuvan näytöltä, missä näkyy ne tasot siinä oikeassa laidassa.

  • kari
   13.1.2019
   Reply

   Kiitti ja tein nuo mallikuvat sen verran vanhalla photoshopin versiolla, että käyttöliittymä taitaisi enemmän hämmentää kuin selventää.

 3. Risto
  13.1.2019
  Reply

  Ok. Hyvä näinkin. Jatka vaan, näitä juttuja…täälläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *