Budjettimakroilua

Minulla on kaksi erilaista päämäärää makrokuvaamisessa. Toinen niistä on päästä mahdollisimman hyviin kuviin ja kohtuullisen suurilla suurennoksilla. Ja toinen on ns. budjettistudiomakrot eli kuinka kuvataan mahdollisimman edullisilla välineillä. Tämä jälkimmäinen kuvaustapa on minulle opiskelua eli  pystyn kokeilemaan ja testaamaan asioita.

Ja tuo ns. budjettikuvaaminen on myös hyvin helppo tapa aloittaa makrokuvaus eli pystyy opettelemaan hyvin edullisilla laitteilla makrokuvauksen perusteita. Ja kun sen  harjoittelun tekee vielä kotona keittiönpöydän ääressä, niin on aikaa opetella erilaisia tekniikoita ja keinoja kuvien ottoon.

Yksi hyvin edullinen tapa kuvata makroja on käyttää ns. käännettyä linssiä. Ja se mahdollistaa myös hyvin mielenkiintoisia kokeiluja eli käytännössä voi kuvata lähes millä tahansa käteenosuvalla linssillä. Optiikan voi purkaa irti kirppislöydöstä tai kuvata vaikka vanhalla filmikameran objektiivilla.

Tekniikka on hyvin yksinkertainen eli otetaan objektiivi ja kiinnitetään kameraan siten että etulinssi osoittaa kameraa. Hieno ja oikeaoppinen tapa on hankkia ns. kääntörengas, joka mahdollistaa objektiivin kiinnittämisen bajonettiin. Ja sitten on se toinen eli ruma tapa. Käytetään apuna vaikkapa loittorengasta ja sopivaa adapteria ja teipataan optiikka kiinni loittorenkaaseen.

Oma tapani

Itsellä on kokeiluja varten hyvin edulliset laitteet. Eli minulla on M42- palje, nippu M42- loittorenkaita ja M42->EOS adapteri. Ja lisäksi muutama rulla ilmastoititeippiä.

Pikakokeiluissa valona on usein Ikean Jansjö– valaisin ja kertakäyttömukeja tai pieni pehmikepussi valonhajoittajana.

Esimerkkikuvassa on loittorengas vastavalosuojana, Lomo T-43 objektiivina, loittorengas ja makropalje adapterilla kiinni kamerassa. Ja valona on Ikean Jansjö ja kärpäsen alla foliota heijastamassa valoa.

Jos kameraa ei oteta mukaan, niin käytännössä kaikki muut tarvikkeet löytää parhaimmillaan alle satasella. Esimerkiksi oma palje oli noin 30-40 euroa Kameratorilla ja loittorenkaita olen löytänyt jopa kirppareilta.

Esimerkkikuva on kuvattu vanhasta Smena 8M- kamerasta irtirevityllä objektiivilla, joka on teipattu takaperin loittorenkaaseen. Ennen teippausta se on himmennetty aukolle 5.6 – 8. Tuolla yhdistelmällä saa aika mukavasti kuvattua ainakin kärpäsen naamataulun ja opeteltua kuvaamista. Alla oleva kuva aukeaa klikkaamalla noin 5000 pikselin levyiseksi.

Kun haluat kokeilla makrokuvausta edullisesti, niin ota maksimissaan 50 millinen optiikka ja käännä se ympäri ja kiinnitä kameraan. Ja saatat yllättyä millaiseen lopputulokseen pääset.

Ja muista se, ettet työnnä sinne kameran sisään mitään ja että teet tämän omalla vastuullasi.

Tälläistä tänään, Kari…

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *