Pari sanaa tekijänoikeuksista

Yllättävän usein tulee vastaan tilanteita, joissa tekijänoikeudet ja niiden siirtyminen on täyttä hebreaa. Oletetaan asioita muttei tiedetä niiden todellista laitaa. Varsinkin erilaisissa yrityksissä mennään oletusasteella eikä suinkaan pohdita todellisuutta. Ja unohdetaan, että niiden rikkominen maksaa ja aiheuttaa mainehaittaa.

Tekijänoikeus on oikeastaan hyvin yksinkertainen asia. Aina kun kirjoitat, piirrät tait teet muuta työtä jossa luot jotain, niin sinulle syntyy tekijänoikeus asiaan. Esimerkiksi piirroksiin se syntyy niin ala-astetta käyvälle oppilaalle kuin ammattitaitelijalle. Ja sitä ei tarvitse mitenkään rekisteröidä. Eli se riittää, että se on oman luomisen tulos.

Ja oikeus omiin luomuksiin säilyy teoksissa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Ja tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvan tekemisestä. Ja jos esimerkiksi valokuva ylittää teoskynnyksen, niin se on suojattu 70 vuotta kuvaajan kuolemasta.

Aika helppo asia. Teokset ovat tekijöidensä tekijänoikeuden alla ja teoksessa on monia tekijöitä niin oikeudet voivat jakaantua tekijöiden kesken.

Saako niitä siirrettyä

Olen yllättävän usein kuullut järjestötoiminnassa siitä, että kun on kuvattu meidän kalustolla ja meidän tapahtumassa, niin valokuvienkin tekijänoikeus on meillä. Tuo on täysin väärä kuvitelma. Oikeudet pysyvät tekijällä ellei hän itse siirrä niitä toisaalle.

Työelämässä oikeastaan ainoa varma oikeuksien siirtyminen tapahtuu ohjelmointityössä. Se on kirjoitettu lakiin, mutta muut siirtyvät työtehtävien laajuudessa. Ja palkattomat harjoittelijat omaavat oikeudet omiin töihinsä.

Kannattaa muistaa, että tekijä voi luovuttaa sopimuksella taloudelliset oikeutensa teokseen joko kokonaan tai osittain. Luovuttamisessa suullinen sopimus on pätevä, mutta tulkintaerimielisyyksien ja muistivirheiden takia kannattaa tehdä aina kirjallinen sopimus. Kirjallinen sopimus on molempien kannalta turvallisempi ja niistä selviää mitä on sovittu.

Valokuvaaja

Valokuvaajan kanssa on helppo toimia. Hän määrää siitä kuinka siitä tehdään kopioita tai se laitetaan yleisön nähtäville. Valokuvaajan lupa tarvitaan silloin, kun

  • valokuvasta valmistetaan kopioita
  • kuvaa näytetään julkisesti tai levitetään internetissä.

Kun päätät ”lainata” jonkun kuvaajan kuvan netistä, niin muista että yleensä aina rikot tekijänoikeuksia. Samoin teet vaikka joku muukin sanoisi, että tätä voi käyttää koska minulla on lupa siihen. Varmista aina kuvaajalta, että millä ehdoilla kuvaa saa ja voi käyttää.