Kohti tavoitteellista kuvaamista

Yksi ensi vuoden suurista muutoksista omassa valokuvaamisessa on se, että siirryn hiljalleen kohti tavoitteellista kuvaamista. Ja minulla se tarkoittaa harrastelija-arvonimien metsästämisen aloittamista. Ensimmäinen arvonimi, jota lähden yrittämään ns. FIAP:in AFIAP.

Kysehän on kansainvälisestä valokuvataiteen kattojärjestöstä, jonka jäsen Suomen kameraseurojen liitto (SKsL) on. Ja itse kuulun tällä hetkellä Tampereen Valokuvausseura ry:hyn, jonka jäsenenä lähden yrittämään ensimmäistä arvonimeä. Kysehän ei ole kilpailemisesta muita vastaan vaan siitä, että pyrkii itse täyttämään omat tavoitteensa. Ja yksi minun tavoitteista on lähteä kuvaamaan  kuvia, jotka vaikuttavat katsojiin.

Voitin vuonna 2017 Kameralehden vuoden kuvaaja tittelin ja siitä lähti liikkeelle ajatus kilpailemisesta. Pari viimeistä vuotta on kylläkin keskittynyt omien taitojen kehittämiseen niillä neljällä alueella, jotka minua kiinnostavat. Minuahan kiinnostavat makrot, katukuvaus, arkkitehtuuri ja komposiitit. En ole erityisemmin kiinnostunut ns. mallikuvauksesta vaikka sitäkin aina joskus harjoittelen.

Omien taitojen kehittäminen on käytännössä tarkoittanut sitä, että olen halunnut oppia hyödyntämään kameraa mahdollisimman monipuolisesti. Eli olen kuvannut sekä omalla vanhalla kalustolla sekä myöskin lainassa olleella huippukalustolla.

Kuvaamisen opiskeluun on kuulunut paljon pohtimista, kokeilemista ja hauskanpitoa. Niinkuin itsekkin olen pitkään sanonut etten osaa kuvata, mutta räpsin kuvia omaksi ilokseni. Osa hauskanpidosta on ollut myös kirjoittelua eli olen availlut ajatuksiani väliin määrätyllä Facebookin palstalla.

– I wasn’t born talented, I was born ambitious, Dani Diamont

Ajattelen itse myös tuolla tavalla eli määrätty määrä kunnianhimoa pitää olla. Itsellä se tarkoittaa sitä, että minun pitää osata tarpeeksi jotta voin helposti päästä haluttuun lopputulokseen. Ns. studiomakron kuvaaminen pitää onnistua kaurapuuron keiton lomassa. Metroaseman kuvaaminen siten, että kävelen kameran kanssa paikalle. Ja katukuvaamisessa en saa pelätä kuvaamistilanteessa. Komposiiteissa pitää imeä kaikki vaikutteet ja tekniikat mitä näkee.

Ja mihinkö tähtään seuraavaksi. Eli tähtään tuonne AFIAP- arvonimeen. Fédération Internationale de l’Art Photographique eli FIAP on kansainvälinen valokuvataiteen kattojärjestö, jonka suojeluksessa järjestetään yli 500 valokuvanäyttelyä. Näyttelyihin voi tutustua sivustolla: https://www.myfiap.net/patronages. Näyttelyihin osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden saada ulkopuolinen arvio omille kuvilleen.

Ja millä sen arvonimen saa aikaiseksi. Pitää pystyä täyttämään seuraavat vaatimukset.

AFIAP -vaatimukset:

 • Vähintään 40 hyväksyntää FIAP:n näyttelyissä
 • Vähintään 15 eri kuvalla
 • Vähintään 15 eri näyttelystä, jossa Circuit lasketaan yhdeksi näyttelyksi, mutta sen hyväksynnät otetaan huomioon hyväksyntöjen määrässä kaikista saloneista.
 • Vähintään 8 eri maasta.
 • Vaadittavista hyväksynnöistä 4 kpl on oltava printtihyväksyntöjä, joista jokainen eri kuvalla.
 • Lisäksi viidellä kuvalla pitää olla hyväksyntä vähintään kolmessa näyttelyssä.

Ja arvonimen metsästys alkaa tammikuussa. Tiedän jo millä kilpailulla aloitan ja mitä kuvia sinne lähtee. Ja pitkin kevättä ja syksyä on tarkoitus rakentaa oma portfolio uudenlaisista kuvista. Eli kuvista, jotka on kuvattu pysäyttämään katsoja. Kuvista, jotka on kuvattu tyylilläni mutta tarkasti harkiten. Eli ajattelin lopettaa pelkän hauskanpidon kameran kanssa.

Aloitan vuoden vaihteesta blogin viikottaisen päivittämisen ja tarinat liittyy arvonimen metsästykseen, erilaisiin kuvaustekniikoihin sekä osin myös matkakertomuksiin. Eli saatan laittaa kuvia ja tarinoita eri retkiltä.

Tälläistä tänään, Kari…

 

 

kari Written by:

One Comment

 1. Seppo Kurvinen
  1.1.2020
  Reply

  Onnea hankkeelesi. Toivottavasti pääset siihen mihin pyrit. Vaatimukset tuntuvat kovilta, mutta sinulla on selkeä taivoite mihin pyrkiä. Itselläni ei enää ole mitään tavoitetta kuvauksen suhteen. Opettajan töissä 30.vuotta riitää sähköinsinöörille ja aikaisemmat työt suunnitelijana, niin sinäpä se. Nyt on sitten aikaa harrastukselle ja erillaisille kokeiluille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *