Makroilua käännetyllä Canon 40/2.8 STM:llä

Olen taasen pienen tauon jälkeen alkanut kuvaamaan makroja puolitosissaan. Viimeikoina olen kuvannut niitä Canon 40/2.8 STM:n avulla. Eli ns. studiomakroja käännetyllä objektiivilla. Kyseinen objektiivi on mukava pannukakkumalli ja se toimii hyvin pienillä suurennoksilla eli 1:1 – 3:1 välillä.

Minun ns. studiomakrot ovat usein hyönteisistä kuvattuja ja kuvaan ne pääsääntöisesti pinoamalla. Käytän kyseistä menetelmää siksi, että sen avulla saan kohtuullisen syväterävyyden aikaiseksi. Pinotessa  kuvataan hiukan eri kohtiin tarkennettuja kuvia ja niistä koostetaan omalla ohjelmalla yksi kuva, jonka syväterävyys on normaalia suurempi.

Kuvaan usein pienillä suurennuksilla näitä käännetyllä objektiivilla, jolloin suurennos on helpommin saavutettavissa. Lisäksi väitetään, että alle 50 millisen objektiivin kuvan laatu on tällöin parempi. Itse käännän objektiivin ns. kääntörenkaalla jolloin kiinnitän sen suodinkierteistä M42- adapteriin. Valitettavasti käännön yhteydessä menetetään yhteys kameran automatiikkaan eli objektiivi on jollain keinolla esihimmennettävä oikealle aukolle.

Itsellä on usein apuna objektiivin takatulppa, johon on porattu reikä. Se toimii vastavalosuojana ja suojaa objektiivin takalinssiä valolta ja parantaa samalla kontrastia. Yksinkertainen apuväline, mutta käytännöllinen.

Molemmat tämän pikku jutun kuvista on kuvattu kyseisellä objektiivilla eli se toimii hyvin ainakin studio-oloissa eli kotona. Suurin haaste tuolla on esihimmentäminen sekä se, että käytössä ei ole muuta tapaa tarkentaa kuin kameran siirtäminen lähemmäs tai kauemmas kohteesta. Mutta pinoamisessa se ei haittaa, koska kameraa siirretään kuvaamisen aikana millin osissa.

Tälläistä tänään, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *