Rajoitat usein itse itseäsi

Surffasin eilen netissä ja katselin kuvia. Yksi kuvaaja rakensi pienoismallien avulla uskomattomia kuvia. Toinen asetteli pinsettien avulla kuvaan kukkien terälehtiä ja lasinpalaisia. Kummankin kuvaajan kädenjäljessä näkyi, ettei oltu jääty toistamaan muiden näkemyksiä.

Koska muuten itse olet viimeksi miettinyt, että voisit tehdä asioita muillakin tavoilla kuin yleisesti hyväksytyillä. Ja kuinka usein olet pohtinut, että se toisenlainen tapa vaatii uskallusta eli pitää hyväksyä myös mielikuvituksen käyttö ideoinnissa. Astua väliin laatikon ulkopuolelle.

Valokuvauksessa pitäisi väliin pohtia myös oman mielikuvituksen käyttöä, vaikka tuntuu ettei sitä ole. Useinmiten sitä vain ei uskalleta aikuisena käyttää.

Mielikuvitus, luovuus ja hyvä kunto on ovat kuitenkin kaikki samanlaisia asioita. Jos niitä treenaa niin pysyy kunnossa. Mutta jos jättää harjoittelun väliin, niin taidot ja kunto rapistuu.

Mielikuvitusta pitää käyttää, jotta se pysyy kunnossa. Kirjailija Siri Kolun mielestä nyky-yhteiskunnassa ajattelu ja mielikuvitus liian usein lukkiutuu. Mielikuvistusta ei huolleta ja sitä ei pidetä  kunnossa.

– Tiedämme, että kehoa täytyy huoltaa. Samanlainen peruskunto on myös mielikuvituksella. Myös sitä kannattaisi treenata, sillä sen kautta vapautuu paljon henkisiä voimavaroja, Kolu sanoo.

Usein sanotaan, että tuottaisa mielikuvitus on luovan ajattelun lähde ja se on tietoisuutta tärkeämpää. Ja usein myös sanotaan, että yksi suurimmista menestymisen esteistä on se, ettei luovaa potentiaalia osata käyttää.

Onneksi sitä voi kuitenkin harjoituttaa aivan samalla tavalla kuin muitakin taitoja. Kunto paranee kuntosalilla ja liikkumalla. Mielikuvitus paranee aivan samalla tavalla eli harjoituttamalla sitä. Yksinkertaisin tapa on alkaa lukemaan. Ja lukemaan jotain muuta kuin tietokirjoja.

Ja jos mielikuvistusta alkaa huoltamaan, niin yksi  tapa on tehdä vaikka seuraava harjoitus:

Kirjoita sanalistoja. Kymmenen surullista, kymmenen räjähtävää, kymmenen onnellista ja kymmenen pitkästyttävää sanaa. Valitse yksi lista. Vaihda sanoista neljä toisten listojen sanoihin. Kirjoita kymmenellä sanallasi jokin teksti: runo tai tarina. Koeta käyttää kaikki sanat ja lisää tarpeellinen määrä omia sanoja.

Mielikuvituksen huoltamisessa voi lähteä liikkeelle seuraavan teoksen avulla. Lue minut- kirjassa  kirjoitustehtäviä niin nuorille kuin aikuisillekin. Kirjoitustehtävien lisäksi on myös ajatuksia herättäviä kuvia ja mietteitä.

Huolla mielikuvistustasi, koska se on ainoa keino saada aikaiseksi luovempia kuvia. Kuvia, joissa on tarina mukana.

Tälläistä tänään, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *