Pinoamista palkeen avulla

Joskus lähikuvissa (tai yleensä aina) loppuu syvätervyys kesken. Palje on nopea tapa kuvata focus stacking- eli pinottukuva. Palje on oikeastaan säädettävämittainen loitto.

Kuten alussa sanoin niin palje on oikeastaan muuttuvapituinen loittorengas. Eli sen pituutta pystyy muuttamaan portaattomasti. Itsellä on kuvan mukainen vanha venäläinen palje käytössä eli pystyn tuolla liittämään M42- kierteisiä objektiiveja omaan kameraani.

Itse käytän paljetta niin päin että objektiivi on kiinni liikkumattomassa päässä ja kamera liikkuu. Syy on hyvin yksinkertainen eli silloin saan kuvausetäisyyden pysymään vakiona. Paljetta pidennettäessä kuvausetäisyys lyhenee eli kamera tarkentuu lähemmäs ja samalla suurennossuhde kasvaa.

Väitetään, että palje on soveltuu lähes minkäkokoisen tahansa olevan kohteen pinoamiseen, mikäli sillä saa tarkennusalueen kohdalleen. Oma palkeeni on sen verran ven… eikun kolhoa tekoa, että näen sen olevan parhaimmillaan pariston kokoisten tai suurempien kohteiden kuvaamisessa.

Pinoaminen palkeella

Pinoaminen palkeella tapahtuu samalla lailla kuin muukin focus stacking- kuvaaminen. Eli kuvataan eri paikkoihin tarkennettuja kuvia ja koostetaan niistä ohjelmallisesti yksi syväterävyydeltään suurempi kuva. Tällä kertaa kuvasin Ikean pariston.

Kuten yhdestä ruudusta näkee niin syväterävyysalue ei ole riittävä koko alueelle. Ja ratkaisin ongelman kuvaamalla palkeen avulla 18 kuvaa. Ne kaikki on tarkennettu hiukan eri kohtiin ja niistä on kasattu Helicon Focuksella yksi suuremmalla syväterävyydellä oleva kuva.

Kuvausprosessi on yksinkertainen. Tarkennan kameran ensin silmämääräisesti hiukan liian lähelle eli tarkennus on kappaleen etupuolella. Sitten muutan pienin askelin tarkennusta niin kauan kunnes olen tarkentanut kappaleen viimeisimmän pisteen ohi. Ja näistä kuvista pinoan  sitten lopullisen kuvan.

Tällä kertaa kuvasin 18 kuvaa lyhentämällä palkeen pituutta pikkuisen kerrallaan. Eli lyhentäminen perustuu hiukan kokeiluun ja arvaamiseen. Kappaleen valaisu on muuten tehty ihan huoneen katto- ja yleisvalolla ja valonhajoittimena on käytetty puolikasta lampunkupua. Aiheesta kirjoitin aikaisemmin Under the dome- tekstissä.

Kuten tekstistä näkee, niin kuvaaminen palkeen pituutta muuttamalla ei ole mitenkään vaikeaa. Sillä pystyy hyvinkin nopeasti kuvaamaan tälläisiä pieniä esineitä ja saamaan syväterävyyden riittäväksi.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *