Verhosuljin, keskussuljin, sähköinen suljin vaiko hattu?

Valokuvauksesta puhuttaessa puhutaan usein valotusajasta ja sen vaikutuksesta siihen kuinka hyvin liike pysähtyy. Valotusajoista puhuttaessa puhutaan usein myös sulkimesta. Yleisimmin kuullut suljintyypit ovat sähköinen- tai verhosuljin.

Mutta mikä se suljin on ja mitä se tekee. Sen ainoa tarkoitus on antaa oikea määrä valoa valonherkälle kennolle tai filmille. Ja sulkimen valotusaika antaa vihjeitä siitä, että saadaanko liike-epäterävyyttä hallittua.

Valotusajat kerrotaan sekunteina tai niiden osina. Ja aika usein valotusajat perus digikameroissa ovat 30 sekunnin ja 1/8000 sekunnin välillä. Tämä on vain hiukan valheellista, koska sulkimen rakenne kertoo kuinka lyhyen ”kokonaisvalotusajan” saa kameralla. Se on yleensä sama-aika kuin lyhin salamatäsmäysaika. Eli aika, jonka suljin on kokonaan auki.

Sekavaa eikö totta. Valotusaika ei ole niin lyhyt kuin sen kuvitellaan olevan ja siihen vaikuttaa jostain syystä myös salamatäsmäysaikakin. Siksi kannattaakin hiukan pohtia sitä, että mikä tuo suljin on.

Sulkimia on on oikeastaan kolmea tyyppiä: keskus-, verho ja sähköinen suljin. Ensimmäinen suljintyyppi tulee oikeastaan tutuksi vain filmikuvaajille eli ohitan sen lyhyellä lauseella. Se on aika usein suljintyyppi, joka on rakennettu objektiivin sisälle ja toimii samankaltaisesti tavoin kuin himmennin.

Verho- ja sähköinen suljin

Verho- ja sähköisen sulkimen periaate yksinkertaistetusti on se, että pitkillä valotusajoilla ne valottavat koko filmiruudun tai kennon yhdellä pitkällä valotuksella, jossa suljin on kokonaan auki. Ja lyhyillä valotusajoilla siirtyy kennon (filmin) yli kapea rako, joka suorittaa valotuksen. Ideasta on hyvä kuva bhphotovideo.com:n sivulla:Sähköinen suljin toimii periaatteessa samalla tavalla eli pitkällä valotusajalla se lukee yhdellä kertaa koko kuva-alan datan ja lyhyillä viipaleittain. Tämä on hiukan yksinkertaistettu kuvaus asiasta.

Tämä on asia, jota kannattaa pohtia, koska tämän ymmärtäminen avaa helpommin muita asioita. Esimerkiksi sen miksi ns. salaman täsmäysaika on usein 1/200 sekuntia ja myös sen kuinka ns. HSS- salamasynkronointi toimii. Lisäksi kun tätä pohtii, niin oppii ymmärtämään miksi joskus pallo tai pyörä on epämuodostunut.

Eli monikin valokuvaukseen liittyvä käsite aukeaa hyvin kun ymmärtää sulkimen toiminnan. Esimerkiksi tuo HSS eli High Speed Sync tai ensimmäisen tai toisen verhon salamasynkkaus on helpompi ymmärtää sulkimen toiminnan ymmärtämisen kautta.

Jatkan tulevissa blogiteksteissä aiheen avaamista ja kerron erilaisia tapoja hyödyntää sulkimen ominaisuuksia. Mutta tämä olkoot alustuksena aiheesta.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *