Salama ja täsmäysaika

Verhosulkimen toiminnan ymmärtäminen auttaa myös salaman toiminnan ymmärtämistä. Samalla se myös en ymmärtämisessä miksi salama pysäyttää liikkeen tehokkaamin kuin nopeat valotusajat.

Salamalaite on oikeastaan aika yksinkertainen laite. Sen ainoa tehtävä on välähtää nopeasti ja antaa lisävaloa. Sitä on kyllä monimutkaistettu erilaisilla automaattisilla toiminnoilla kuten TTL- mittauksella tai HSS- toiminnoilla.

Mutta jotta salaman kanssa pääsee liikkeelle, niin sen ja kameran yhteistoimintaa pitää hiukan ymmärtää. Ja tällä kertaa puhutaan täsmäysajasta ja miksi se on aika usein noin 1/200 s. Ja tähän tarvitsee pohtia hiukan verhosuljinta.

Kameran verhosulkimen kautta on helpointa ymmärtää miksi täsmäysaika on esim.  juuri tuo 1/200 sekuntia tai hitaampi. Täsmäysaika tulee siitä että salaman välähdyksen aikana kameran verhosulkimen tulee olla täysin auki. Koska salaman välähdysaika on  lyhyt, niin filmi tai kenno pitää valottaa yhdellä kerralla. Välähdysaika on salaman tyypistä ja käytettävästä tehosta riippuen esim. 1/1000 – 1/60000 sekunnin välillä.

Oikein valitulla täsmäysajalla eli lyhintä täsmäysaikaa pidemmilla valotusajoilla saadaan valotuksen määrää säädettyä salaman ja myös ympäristön valoisuuden avulla. Lyhimmällä täsmäysajalla ja oikealla aukolla voidaan usein saada ympäristön valoisuuden merkitys pois häiritsemästä.

Kuten ylempänä sanottiin niin lyhin mahdollinen täsmäysaika tarkoittaa siis sitä, että verhosuljin on täysin auki. Ensimmäinen verho on mennyt täysin ala-asentoon ja seuraava ei ole vielä lähtenyt liikkeelle. Kenno tai filmi näkyy kokonaan.

Liian nopeilla ajoilla verhosuljin kulkee kapeana aukkona kennon edessä ja salaman nopeampi välähdysaika valottaa vain osan kennosta tai filmistä. Se mitä valottuu riippuu siitä onko täsmäys ensimmäisessä vai toisessa verhossa. Esimerkkikuvassa on valotusaika 1/500 s ja 2. verhon täsmäys. Se tarkoittaa sitä, että salama välähtää juuri ennen toisen verhon liikkeelle lähtöä.

Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä eli miksi osa ruudusta on mustana kun yritän kuvata nopeilla suljinajoilla ja salamalla yhtäaikaa. Lisäksi tämä täsmäysaika muuten kertoo sen, että lyhin mahdollinen täsmäysaika on sama kuin verhojen kulkeminen kennon yli. Eli esim. 1/8000 sekunnilla verho valottaminen kestää sen 1/200 sekunnin ajan. Eli kokonaisvalotusaika on pidempi oletetaan.

Ja tästä syystä kaikki nopea liike on helpompi pysäyttää salaman avulla. Normaali perussalaman lyhin välähdysaika saattaa olla tuon 1/60000 sekuntia ja se pysäyttää liikkeen tehokkaamin kuin yksikään normaalikameran suljin.

Salaman toiminnan perusteet kannattaa yrittää sisäistää, koska se avaa paremmin ymmärryksen myös esim. HSS- salaman toiminnasta. HSS eli High Speed Sync on tapa käyttää lyhyempiä valotusaikoja siten, että salama palaa pidempään.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *