Kirppislöytö: Jupiter 21M

Menin tänään aivan mielijohteesta pyörähtämään tamperelaiselle Radiokirppikselle Laukontorin laidalle. En oikeastaan ollut etsimässä mitään vaan ajattelin kuluttaa hiukan aikaani. Yhden pöydän kohdalla pysähdyin katsomaan vanhaa filmikameraa ja näin sivusilmällä mustan jykevän optiikan.

Otin sen käteeni ja totesin tuijottavani vanhaa venäläistä Jupiter 21M 200/4- linssiä. Ja hintalapussa luki 14.50 euroa. Ei kauhean pitkään tarvinnut pohtia, että lähteekö siistinnäköinen 200 millinen mukaani.

Pentaxforums kertoilee optiikan olevan ikäisekseen kohtuullisen terävän ja varoittelee käytettävyydestä. Ehkä yksi optiikan miinuspuolista on se, että se on tehty kestämään pieniä kolhuja. Linssin kokonaispaino on 980 grammaa eli lähes kilo. Ja siltä se kädessä tuntuukin.

Ostamassani versiossa tarkennus hiukan takertelee, mutta se on todennäköisesti vain käytön puutetta. Ja minulle tuo tulee mm. makrojen kuvaamista varten eli käytän sitä palkeeseen kiinnitettynä, jolloin saan kohtuullisen pitkän  kuvausetäisyyden 0.5 – 1x suurennoksiin. Eli kuvausetäisyydet on kymmeniä senttejä tai lähes metrin.

Linssi joutui kahteen pikakuvaustestiin eli kuvasin sillä legohahmon sekä huojuvan pikkuruisen auringonkukan parvekkeella. Palkeen kanssa eli lyhyen loiton avulla tarkensin suoraan palkeen pituutta säätämällä ja jälki oli aivan oletettua.

Modernien linssien terävyyteen tuolla ei pääse, mutta nettikoossa kuvien laatu riittää oikein hyvin. Ja lyhyellä loitolla tuolla pääsee kuvaamaan mukavan pitkältä.

Sään salliessa tuo käy viikonloppuna korentosafarilla eli kokeilen miten hyvin tuolla pystyy kuvaamaan käsivaralta lentäviä korentoja. Helppoa se ei ole, koska tarkennuksen saa tehdä itse.

Objektiivi on M42- kierteinen eli se on adapterin avulla kiinni kamerassa ja oma adapterini on varustettu ns. chipillä eli se hiukan helpottaa tarkennuksen tekemistä.

Mielenkiintoinen tuttavuus ja toivottavasti tuosta on iloa sen 14.50 euron verran. Normaalisti nuo maksavat 50 -70 euron välillä eli tarvittaessa tuosta voisi saada omansa pois.

Mielenkiintoinen pikku löytö, jollaista olen jo hetken pohtinut. Eli vuonna 1973 uudistettu Jupiter-21- linssi, joka painaa pienen panssarivaunun verran ja on yhtä tukevaa tekoa. Varmaan lähiaikoina kuvaan sillä esimerkkikuvia.

Tälläistä kuvaamista tänään…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *