Flange focal distance: Kuinka saada lähes mikä tahansa linssi kiinni kameraan

Kun valokuvauksessa  siirtyy hiukan eksoottisempien linssien käyttöön, niin nopeasti tulee vastaan käsite: Focal flange distance. Eli puhutaan käytännössä bajonetin etäisyydestä filmi- tai kennotasosta. Eikö kuullosta hiukan mystiseltä.

The flange focal distance (ffd) of a lens (or camera) is the distance between the lens mount and the focal plane (the plane of the film or camera sensor).

Miksi tämä tieto on tärkeä. Hyvin yksinkertaisesta syystä. Mikäli tietää kyseisen linssin bajonetin etäisyyden filmitasosta, niin pystyy pohtimaan että voiko linssin laittaa kameraan kiinni. Flange focal distance on yksinkertaisesti kiinnityslaipan etäisyys kennotasosta millimetreinä. Esimerkiksi Canon EF(-S) kiinnitteisillä objektiiveillä etäisyys on 44 milliä. Ja kaikki ne objektiivit, joiden työskentelyetäisyys on suurempi kuin tuo, voidaan tarkentaa äärettömään.

Mutta jos linssin työskentelyetäisyys on pienempi kuin kameran laipan etäisyys kennotasosta, niin objektiivia ei voi tarkentaa äärettömään. Eli linssistä riippuen voidaan kuvata joko potrettaja tai makrokuvia.

Kuullostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin. Jos tunnetaan objektiivin työskentelyetäisyys tai tiedetään mistä kamerasta se on, niin voidaan arvioida voiko sitä käyttää omassa kamerassa.

Työskentelyetäisyyden määrittämiseen ei  tarvita muuta kuin mittanauha, valolähde ja pala paperia. Eli tarkennetaan objektiivin läpi tuleva kuva paperille ja katsotaan kuinka kaukana objektiivin takapää on paperista. Sen jälkeen pystyy arvioimaan, että voiko linssiä käyttää omassa kamerassa.

Kun tiedetään työskentelyetäisyys niin pitää vielä varmistaa ettei kameran sisään mene mitään mikä voi rikkoa esim. peilikoneiston tai osua sulkimeen tai kennoon. Yleisesti ottaen voi hyvinkin helpolla esim. Canoneissa käyttää M42- objektiiveja. Nikonissa ns. focal flange distance eli runkopaksuus on liian suuri eli siellä tulee näiden kohdalla rajoituksia.

Yleisimmät runkopaksuudet ovat seuraavat:

System (mount) Flange focal distance (mm) Note
Sony E (NEX) 18 Mirrorless camera
Micro 4/3 (Micro Four Thirds) 20 Mirrorless camera
Samsung NX 25.5 Mirrorless camera
4/3 (Four Thirds) 38.67 SLR camera
Sigma SA 44 SLR APS-C camera
Canon EF(-S) 44 SLR 35mm and APS-C camera
Sony A / Minolta A 44.5 SLR 35mm and APS-C camera
Pentax K (KA, KAF) 45.5 SLR 35mm and APS-C camera
Nikon F (FX, DX) 46.5 SLR 35mm and APS-C camera

Normaaleista ja yleisesti käytetyistä linsseistä poistuttaessa voidaan löytää itselle ja omaan kuvaustyyliin sopivia linssejä. Joissakin vanhoissa linsseissä on ns. bubble bokehia. Toiset piirtävät vain keskialueen kunnolla ja osalla linssejä voi käyttää niiden sisäisiä heijastuksia apuna. Tämän blogitekstin aloituskuva on kuvattu Leitz Colorplan 90/2.5 projektorin linssillä. Ja seuraava kuva on kuvattu Helios 40-2 85/1.5 objektiivilla täydellä aukolla.

N.s. vintagelinssien ja muiden käyttäminen avaa kokonaan uudenlaisen maailman kuvaamiseen. Linssivalinnalla voidaan vaikuttaa helpolla sihen millainen kuva syntyy eli voidaan saada yleisestä linjasta poikkeavaa kuvaa aikaiseksi. Tämä voi avata kokonaan uudenlaisen lähestymisen valokuvaukseen.

Muistathan, että näitä kokeiluja tehdään omalla vastuulla eli pitää tietää mitä on tekemässä. Eli väärällä linssivalinnalla voi rikkoa kameran.

Suhteellisen kattava flange focal  distance- lista : https://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *