Savustamista

Minua on aina kiehtonut savu elementtinä ja myös sen käyttö kuvissa. Se vaatii yksinkertaisissa kuvissa oikeastaan vain yhden valon lisää eli takaviistosta savun läpi tulevan valon.

Savun tekeminen on loppujen lopuksi yksinkertaista. Sitä saa aikaiseksi monin eri tavoin eli vaikka vedenkeittimellä tai pienellä paperimytyllä ja tulella. Teekuppikuvaan savu on tehty polttamalla nuotiota kupissa.

Eli kuppiin on laitettu hiukan paperia ja sytytetty palamaan. Hapen loppuessa paperi alkaa kytemään ja muodostamaan savua.

Savu saadaan helpoimminn näkyväksi tummaa taustaa vasten ja käytetään takaviistosta tulevaa valoa apuna. Sen osuessa savuun siitä tulee näkyvää.

Kuva on valaistu hyvin yksinkertaisesti eli kupin vasemmalla puolella on salama, joka valaisee ns. diffuusorin läpi. Oikealla takavasemalla on toinen salama, joka valaisee savua eli sen edessä on ns. snootti joka kaventaa valokeillaa. Lisäksi vasemmalla on vielä valkoinen heijastin pehmentämässä varjoja.

Valaisiu on yksinkertainen ja kamera oli jalustalla ja kuvaan salamakuvat yleensä aina 1/200 sekunnin ajalla, ISO on 100 ja aukko yleensä 5.6. Salamien tehoa säätämällä laitan valoituksen kohdalleen.

Ns. hiusvalon käyttöä kannattaa opetella. Sillä saa näkyviin hiukset, karvat ja savun. Ja sen avulla saa kuviin helpolla lisää näyttävyyttä.

Kunhan kuvailen, Kari…

P.S. Peltisaksetkin on hyvä työkalu. Tuo teekupin kansi on kotoisin hernekeittopurkista.

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *