Valkotasapaino ja värilämpötila

Aika usein näkee kuvia, joissa on ehkä hiukan omalaatuiset värit. Sisäkuvat on täysin keltaisia tai ulkokuvista on saatu jostain syystä hyvin sinertäviä. Kyse on aika usein ns. väärästä valkotasapainosta eli siitä, että kamera on tulkinnut värilämpötilan väärin.

Valkotasapaino, värilämpötila, lämmin ja kylmä valo. Mielenkiintoisia ja osalle hiukan outojakin termejä. Ja käyn nyt hyvin nopeasti läpi noita. Ja myös vihjaan miksi väliin on hyvä opetella kuvaamaan ns. RAW- kuvaa.

Värilämpötilan voi yksinkertaisesti todeta olevan valonlähteen lämpötila Kelvin asteina kun katsotaan valolähteen antamaa valoa. Eli mallikkomaisesti ajatellen lämmin valo on Kelvin asteikon alemmassa päässä ja kylmä valo ylemmässä. Lämmin valo on kellertävää ja kylmä sinertävää.

Toisin kuin ihmissilmä, joka osaa sopeutua värilämpötilan muutoksiin, niin digikamera näkee kuvan värejä värilämpötilan mukaisesti. Eli kynttilän valo näkyy kellertävänä ja pilvisen sään valo usein sinertävänä. Ja tästä päästään käsitteeseen valkotasapaino.

Digikameralla (ja myös filmille) kuvatessa pitää kamera säätää oikean kuvaamaan oikeaalla valkotasapainolla. Päivänvaloon säädetty kamera kuvaa hehkulamppujen valossa melkoisen kellertävää kuvaa ja taasen hehkulampuille (tungsten) säädetty kamera kuvaa ulkona hyvinkin sinertävää kuvaa.

Värilämpötila siis kertoo sen millaisen värikseksi kamera olettaa valon. Olettaako se valon lämpimäksi eli kellertäväksi vaiko kylmäksi eli sinertäväksi. Ja tästä on kyse värilämpötilan säätämisessä eli astetaan kameran valkotasapaino eli white balance oikeaksi. Aika usein pärjää kameraan omalla automatiikalla, mutta väliin asioita haluaa säätää omanlaisiksiin. Eli hyödyntää valkotasapainoa esimerkiksi kuvan sävyttämisessä.

Valkotasapainon avulla kameralle kerrotaan millaisessa valaistuksessa olet kuvaamassa. Ja tämä mahdollistaa sen, että kamera näyttää värit luonnollisina. Eli sisällä olevat kuvat ei ole oransseja tai ulkona otetut liian sinisiä.

Lähes kaikissa moderneissa digikameroissa on mahdollisuus säätää valkotasapainoa 6-8 eri lämpötilan välillä sekä valita joko tarkka arvo tai ns. AWB eli automaattinen valkotasapaino. JPG- kuvaamisessa kameran määrittelee kuvan valkotasapainon, mutta RAW- kuvissa valkotasapainoa voi säätää jälkikäsittelyvaiheessa.

Valkotasapainoon sekä värilämpötilaan kannattaa tutustua kokeilemalla ja ihmettelemällä. Se avaa helpolla silmiä sille miksi kuvissa on joskus hyvinkin ihmeellinen värimaailma. Ns. sekavalo eli erilaiset valaisimet saattavat sekoittaa kameran automatiikan hyvinkin kunnolla. 

Kunhan vaan kuvailen, Kari…

P.S. Kirjoitan lähiaikoina lisää värilämpötilasta ja valkotasapainosta. Eli tämä on lähinnä lyhyt alustu aiheesta.

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *