Yksinkertaista savun kuvaamista

Joskus olisi kiva saada ruoka-annoksen taakse höyryä, kupista nousemaan savua tai johonkin muuhun tarkoitukseen savuefekti. Monikin käyttää esim. photoshopin pensseleitä tai savulayereita apuna. Tarvittaessa savua on helppo kuvata itsekkin.

Yksinkertainen tapa kuvata savu on käyttää mustaa taustaa apuna. Eli mustaa taustaa vasten savun saa helpolla kuvattua esimerkiksi salaman tai jopa taskulampun avulla. Kuvaaminen tapahtuu helposti ottamalla savuava asia, musta tausta ja takaviistossa oleva valonlähde.

Itse teen asian usein niin, että rajoitan salaman valokeilan sen verran pieneksi, että se valaisee vain savun eikä ympäristöä. Eli rajaan salaman valoa mustilla pahveilla.

Itse laitan usein valon 45 asteen kulmaan takaviistoon ja pahveilla rajaan valon osumaan savuun. Savua teen usein laittamalla palamattomalle alustalle vaikka loppuun poltetun tuikun alukuoret ja niihin hiukan paperia palamaan. Ja tukahdutan tulen, jolloin se jää kytemään ja muodostaa savua. Ja sitten kuvaan halutun määrän savukiehkuroita.Ja sitten minulla on mustaa taustaa vasten kuvattuja savuja.

Vähän photoshoppia

Ja koska savut on kuvattu mustalle taustalle, niin niitä on hyvin yksinkertaista käyttää myös apuna omia kuvia tehdessä. Eli jos halua kuvata helposti  savukuvaa, niin nuo on hyvin helppo yhdistää käytönnössä mihin tahansa kuvaan. Oma esimerkki on kylläkin mustalla taustalla, koska kuvasin tuohon myös aitoja yhden kuvan savuja mukaan.

Alkuperäisestä kuvasta puuttuu kokonaan savut ja yhdistelin erikseen kuvattuja savuja uuden tason kautta. Koska savussa on musta tausta, niin se on nopeaa yhdistää uutena tasona käytännössä mihin tahansa kuvaan. Savukuva kopioidaan photoshopissa alkuperäisen kuvan päälle, asemoidaan ja muutetaan sekoitustasoksi (blending mode) lighten ja kas kummaa meillä on kuvassa savua.Yksinkertainen tekniikka lisätä savuefekti kuvaan.

Tekstin aloituskuvassa on käytetty kuvausvaiheessa luotua savua, joka on jälkikäsittelyssä vasta värjätty moniväriseksi. Eli yksinkertainen savunkuvaustekniikka antaa mahdollisuuksia monenlaiseen käyttöön.

Savun ja nesteiden kanssa kannattaa opetella mistä suunnasta ne valaistaan. Ja pienellä harjoittelulla oppii nopeasti ymmärtämään miten esim. savua voi helposti hyödyntää omissa kuvissa.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

 

 

 

 

kari Written by:

2 Comments

 1. 15.12.2020
  Reply

  Tuotekuvaus on itselleni tärkeä seikka. Miten saa tuotekuvaan, esim. ruokaan sen höyryn koska tuote tulee näkyä kuvassa, sitä ei voi kuvata mustaan taustaan. Myös jos voisit kertoa tuosta Photoshopista enemmän, en ole ikinä oppinut tekemään niitä tasoja. Eli simple ohje: kuvaa höyry mustaa taustaa vasten, kuvaa tuote ja tee ne tasoiksi jotka yhdistät. Kiitos taas

  • kari
   18.12.2020
   Reply

   Teen jossain välissä tuostakin ohjeen 🙂

   Kari…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *