Valolla kuvaamista

Pimeään aikaan voi kokeilla toisenlaista valolla kuvaamista eli leikkiä taskulampun tai ledin avulla. Kyseistä hupia voi helpolla harrastaa kotona ja tarvikkeiksi tarvitsee narua ja pienen valon. Pieni taskulamppu tai ledivalo on helppo lähtökohta.

Valolla maalaamista voi tehdä monin tavoin, mutta yksi tapa on se, että laitetaan kamera valoittamaan kuvaa pidemmän aikaa ja valoa liikutellaan jolloin se muodostaa kuvan. Ja siihen kun lisää vielä narun mukaan, niin saa rakennettua harmonisia heilureita.

Niinsanottu Blackburn pendulum on mielenkiintoinen tapa tehdä valokuvioita. Kyse on niinsanotusta harmonigraphista, joka muodastaa matemaattisen mallin mukaisesti valokuvioita.  Kuvioiden malli riippuu heilurin mitoituksesta.

Blackburn pendulun on kahdella nivelpisteellä varustettu heiluri, jonka voi tehdä kokeilumielessä narujen avulla. Siihen tarvitaan poikkitanko narujen kiinnittämistä varten, hiukan narua ja vaikka taskulamppu valonlähteeksi.

Kuten kuvasta näkee, niin heilurin rakenne on yksinkertainen. Eli ylänaru muodostaa kolmion ja alempi naru on suora. Kuvassa näkyvän ns. piirtokupin liike määräytyy yläkolmion ja alemman narun pituuksien suhteessa. Eli niiden suhdetta muuttamalla saa muodostettua erilaisia kuvioita.

Ja kuinka tuon sitten saa kuvattua. Itse teen sen siten, että minulla on narun alapäässä alaspäin osoittava led-valo, jota kuvaan. Kamera kuvaa pimeässä huoneessa suoraan ylöspäin pitkäkähköllä valotuksella.  Kun aukko on kohtuullisen pieni eli itse käytän aukkoja 8 -16 välillä, niin kuvaa saa valottaa kymmeniä sekunteja. Valotusajan pituus vaikuttaa siihen paljonko heilurin viivoja muodostuu.

Itsellä kuvaaminen menee niin, että laitan kameran heilurin alle kuvaamaan ylöspäin. Tarkennan ns.  tietokoneeseen kiinnitetyn kameran valopisteeseeen. Laitan heilurin heilumaan ja odotan sen tasaantumista. Ja sitten otan erimittaisilla valotusajoilla kuvia heilumisesta. Itse käytän ns. BULB- asentoa ja lankalaukaisinta eli voi helpolla kuvatessa kokeilla erilaisia valotusaikoja.

Helppo idea ja mukava kokeilu. Ja samaa ideaa voi hyödyntää mm. teräsvillakuvissa ulkona pimeällä tai harjoitella taskulampun tai vaikka sädetikkujen heiluttamista. Hyvää Uutta Vuotta 2021.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *