Lampun pinoamista – pinotaan tarkennusta muuttamalla

Aina silloin tällöin tulee vastaan se, että pikkuesineitä kuvatessa syväterävyys ei riitä. Ja silloin ongelman voi kiertää helposti pinoamalla eli kuvaamalla moneen eri kohtaan tarkennetun kuvan ja kasaamalla siitä yhden suuremmalla syväterävyydellä varustetun kuvan. Tekniikka on helppo ja nopea tapa lisätä syväterävyyttä.

Aloituskuvassa oleva lamppu on kuvattu noin puolen metrin päästä ja lampun kannasta kuvun kärkeen on matkaa noin 9 cm. Ja kuva on kuvattu Canon 550D:llä + 50 millisellä linssillä. DOF  eli syväterävyyslaskuri kertoo syväterävyydeksi esim. aukolla 5.6 seuraavaa:

Eli käytössä olevalla aukolla on syväterävyyttä muutama sentti. Ja siksi ratkaisin ongelman ns. pinoamalla eli kuvaan useamman kuvan joiden tarkennus siirtyy. Itse kuvaan paljon käsitarkenteisilla objektiiveilla eli kuvaaminen onnistuu helposti. Tarkennetaan kohteen eteen ja otetaan kuva. Sitten siirretään tarkennusta pienin askelin pidemmälle. Ja kuva tulee kuvattua eri tarkennuksilla, joiden yhdistämisellä saadaan suurella syväterävyydellä varustettu kuva.

Kuvaaminen on helppoa mikäli käytössä olevassa linssissä on myös mekaaninen manuaalinen tarkennus. Silloin tarkennuskehää kääntämällä näkee kuinka tarkennus siirtyy. Sähköisesti ohjatuissa linsseissä tämä on hiukan haastavempaa.

Kuvaaminen tapahtuu yksinkertaisesti eli syväterävyysalueesta voisi arvata, että tarvitaan noin 10 kuvaa, jotta saadaan koko alue teräväksi. Eli ensimmäinen kuva tarkennetaan kuvan eteen ja sitten vain siirretään joka kuvan oton aikana tarkennusta hiukan pidemmälle. Itse kuvasin vahingossa noin 20 kuvaa tuolta matkalta.

Kuvien ottamisen jälkeen kuvat pinotaan ohjelmallisesti uudeksi kuvaksi. Ja tässä vaiheessa kuvasta tulee pitkältä matkalta syväterävä. Itse teen tämän pinoamisvaiheen Zerene Stacker- ohjelmalla, koska se on helppokäyttöinen ja toimiva. Käytän samaa ohjelmaa myös makrokuvien pinoamiseen.

Eli yksittäiset kuvat siirretään ohjelmaan raahamalla tiedostokansiosta ja kuvasta koostetaan yksi käyttämällä ns. stack- toimintoa. Ja sieltä itse valitsen usein P max- toiminnon pinoamiseen. Ja pienen odottelun jälkeen saadaan suurella syväterävyydellä oleva kuva, jonka voi halutessaan jälkikäsitellä halutuksi.

Pinoaminen on yksinkertainen tapa lisätä kuvaan syväterävyyttä silloin kun kuvassa ei mikään liiku. Sama tekniikka sopii makrokuvista maisemiin. Ainoa ero kuvaamisessa on se, kuinka tarkennus suoritetaan. Makroissa (1:1 suuremmilla suurennoksilla) liikutetaan usein kameraa ja isomille kappaleille siirretään tarkennusta.

Tekniikka on hyvä osata tarpeeseen. Eli tämä on samanlainen tekniikka kuin HDR eli hyvä apuvälinen oikein käytettynä.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

kari Written by:

2 Comments

 1. Seppo Kurvinen
  14.1.2021
  Reply

  Enää ei puutu kuin tuo ohjelma. Tais olla mahdollisuus hommata se kokeiluversio kuukaudeksi?

  • kari
   19.1.2021
   Reply

   Juu, niillä on se mahdollisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *