Kamerapohdintaa

Itse kuvailen paljon ns. vintage linsseillä ja vanhalla Canon 550D:llä. Mutta nyt hiljalleen runko alkaa olemaan uransa loppupäässä eli sillä on kuvattu 200 000+ ruutua eli melkoisen paljon. Ja hiljalleen pitää alkaa pohtimaan sille korvaajaa.

Oma kuvien julkaiseminen painottuu pitkälti nettiin eli kuvien pikselikoot on aika pieniä. maksimikoko on useinkin pitkältä sivulta 2000 pikselin kokoluokkaa. Instagramiin menevissä kuvissa ko on vielä pienempi.

Ja kun oma kuvaaminen liittyy joko makroihin, omiin retkiin sekä kaupunkikuvaan, niin olen hiljalleen alkanut pohtimaan kameran koon pienentämistä. Tulevana keväänä ja kesänä osa kameran käytöstä on muiden blogieni kuvittamista ja yksi iso käyttö kameralle tulee olemaan Mikroseikkailuja- blogin kuvien kuvaaminen.

Olen pitkään pohtinut oikeastaan kahden eri kameran välillä ja ne ovat Canon 90D ja Fuji Xt3/30. Molemmat on moderneja ja hyviä kameroita ja Canonia puolustaisi vielä kohtuullisen korkea pikselimäärä. Mutta kumpikaan ei vaan tunnu tällä hetkellä järkevältä valinnalta.

Itse kuvaan väliin myös Olympus E-PL7:n kameralla ja pidän sillä kuvatessa takanäytön käytöstä. Kamera on usein aika alhaalla ja olo on kuin kuvaisi vanhalla 6×6 kameralla. Kamerassa on vaan kohtuullisen vähän pikseleitä ja mietin että tarvitsenko niitä enemmän. Ja silloin ajatukset usein kääntyy kohti Fujin X-E3- kameraa. Siinä olisi paljon etuja tuohon E-PL9 verrattuna, mutta myös hiukan puutteitakin.

Vähän speksaamista

Olen jo hetken aikaa speksannut niitä ominaisuuksia mitä tarvitsen kameralta. Minulle tärkeitä asioita ovat seuraavat:

  • Kuvakoko noin 3000×2000 pikeseliä
  • Pieni koko
  • Mahdollisuus käyttää vintagelinssejä
  • Edulliset modernit linssit
  • Helppokäyttöisyys

Ja kun katselen noita speksejä, niin järki yhä useammin sanoo että pärjään edullisella ja pienikokoisella Olympuksella. Siinä on 4608 x 3456 pikseliä ja kamera on kohtuullisen pienikokoinen. Makroissa pieni kenno helpottaa suurempaan suurennossuhteen mentäessä. Ja pystyn vielä tuolla Olympuksella kuvamaan tarvittaessa 4K videota. Mikään hirveä peto se ei ole hämärässä kuvaamiseen, mutta silloin usein kierrän ongelmia salamalla ja jalustalla.

Ja sitten kun vielä lisään itselle tärkeät asiat eli focus bracketingin eli pinoamiseen soveltuvan tarkennuksen ja valotuksen haarukoinnin, niin saan pelin aika selväksi. Eli uskoisin pärjääväni pari kolme vuotta sitten julkaistulla kameralla.

Vähän budjetistakin

Opiskelen vielä kevääseen tai kesän alkuun saakka eli yksi tärkeä tekijä kameran valinnassa on myös rungon hinta. Canonilla ja Fujilla pyöritään uusien runkojen kanssa noin 1000 euron hintaluokassa, mutta hiukan etsimällä hyväkuntoisen käytetyn Olympuksen saa reilulla 200 eurolla.

Ajattelisin, että kuvaan vähän käytetyllä Olylla seuraavan vuoden tai pari. Ja samalla aikavälillä uskoisin, että makrojen kuvaamiseen tulee uusi APS-C- kennolla varustettu Canon. Syynä on se, että minulla on jonkin verran Canoniin sopivaa EF_ bajonettista optiikkaa.

Näen jotenkin, että itselle tulee ns. blogi yms. kuvien tekemiseen helppokäyttöinen ja mukava pieni kamera. Makroja varten tulee sitten edelleen peilillinen kamera ihan käytännön syiden takia.

Tämä on vielä pohdintaa kameran suhteen, mutta uskoisin että sorrun blogittamiseen sopivaan kameraan. Uskon, että kuvien laatu on kuitenkin kiinni paljon kameran käyttäjästä eli en usko kuvieni parantuvan pikselimäärää lisäämällä vaan taitoja kasvattamalla.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *