Pari sanaa valokuvasta ja tekijänoikeuksista

Tekijänoikeudet on aina yhtä hämmentäviä asioita. Niiden kanssa unohdetaan liian usein se, että esimerkiksi valokuvissa valokuvaaja määrää 50 vuotta omasta kuvastaan. Eli määrää milloin ja missä sitä näytetään tai päättää sen oikeuksien myymisestä. Ja jos valokuva luokitellaan valokuvateokseksi, niin suoja-aika on pidempi.

Tekijäoikeutta voi helposti ajatella niin, että pohtii voisko toisen auton varastaa pihalta. Jos se tuntuu moraalitomalta, niin sitä ei tule tehdä. Tekijänoikeus on samanlainen asia eli kuvan tekijällä on oikeus määrätä omasta kuvastaan tai teoksestaan eli hän omistaa kuvan oikeudet. Oikeudet suojaavat kuvaa mm. siksi, että kuvaaja saattaa hankkia elantonsa kuvien kautta. Lisäksi hänellä on oikeus määritellä missä kuvaa näytetään ja muiden pitää kunnioittaa sitä. Tällä suojellaan kuvaajaa siltä ettei kuvaa käytetä kuvaajaa loukkaavassa yhteydessä.

”Riippumatta taloudellisista oikeuksistaan ja myös luovutettuaan ne tekijällä on oikeus vaatia tekijyyden tunnustamista sekä oikeus vastustaa teoksensa vääristämistä, typistämistä ja muuta muuttamista samoin kuin kaikkia teokseen kohdistuvia loukkaavia toimenpiteitä, jotka vahingoittavat hänen kunniaansa tai mainettaan.”, Bernin kansainvälinen tekijänoikeussopimus.

Tekijänoikeudessa puhutaan valokuvan osalta valokuvateoksesta ja valokuvasta. Niiden välinen raja on häilyvä eli siihen en ota kantaa. Mutta vähimmillään valokuvan suoja-aika on 50 vuotta eli sen ajan kuvaaja määrää kuvan käytöstä.

Mistä se kuvaaja sitten määrää. Valokuvasta puhuttaessa pitää muistaa seuraavia asioita:

 • Julkaisuoikeus eli kuvaaja päättää milloin ja missä kuva julkaistaan.
 • Muunteluoikeus eli kuvaaja päättää itse miten kuvaa saa muokata ja muunnella
 • Isyysoikeus eli kuvaaja pitää mainita kuvan julkaisun yhteydessä ellei muuta ole sovittu
 • Respektioikeus, eli kuvaajaa pitää kunnioittaa eli kuvaa ei saa käyttää kuvaajaa loukkaavasti

Eli lyhyesti sanottuna voidaan todeta:

Valokuvaa ei saa julkaista, muokata tai käyttää ilman kuvaajan lupaa. Mikäli haluaa käyttää kuvaa, niin asiasta pitää sopia kuvaajan kanssa.

Tuossa on tekijänoikeus valokuvan osalta hyvin lyhyesti. Eli aina kun harkitset kopioivasi ja julkaisevasi toisen kuvan esim. somessa niin pyydä lupa kuvaajalta. Kuvaaja päättää kuvien käytöstä, muokkaamisesta ja myös siitä missä yhteydessä niitä voidaan käyttää.

Ja sitten jos haluat käyttää jonkun muun valokuvaa, niin voit aina sopia kuvaajan kanssa käyttöoikeudesta. Valokuvan käyttöoikeuksien luovutuksen laajuuden osalta sovittavia seikkoja ovat mm.:

 • käyttötarkoitus, esim. luovutetaan oikeus käyttää piirrosta julisteessa ja esitteessä. Tällöin saman piirroksen käyttöön postikorteissa ja T-paidoissa tarvitaan uusi lupa ja erillinen korvaus tekijöille.
 • käyttöaika, esim. käyttöoikeus kolmen vuoden ajan
 • painosmäärä, esim. 2 000 postikorttia
 • käyttöluvan alueellinen laajuus, esim. Suomessa tai Pohjoismaissa tapahtuva käyttö
 • tekijänoikeuskorvauksen suuruus
 • käyttöoikeuden siirtymishetki, esim. käyttöoikeus siirtyy, kun korvaus on kokonaisuudessaan maksettu
 • luovutetaanko yksinomainen vai ei-yksinomainen käyttöoikeus (Yksinomainen oikeus tarkoittaa sitä, ettei tekijä voi luovuttaa kolmannelle samanlaista oikeutta.)

Tekijänoikeuslain mukaan se, jolle tekijänoikeus on luovutettu, ei saa muuttaa teosta eikä luovuttaa oikeutta, ellei toisin ole sovittu. Jos halutaan, että teosta saa muuttaa tai käyttöoikeuden saa edelleen luovuttaa kolmannelle, on tästä nimenomaisesti sovittava.

Valokuvan tekijänoikeus on yksinkertainen asia. Jos kuva on 50 vuotta nuorempi, niin kuvaajalta pitää pyytää lupa kuvan käyttöön. Perusteeksi ei käy se, että kuva oli somessa ja kyllä sieltä saa lainata kuvan omaan käyttöön ja julkaista sen halutessaan.

Kunhan kuvailen, Kari…

P.S. Kuvien käyttöoikeus ei ole ihan näin yksinkertaista todellisuudessa. Eli linkittämällä ja määrätyissä erikoistarkoituksissa kuvia voidaan käyttää ilman luvan pyytämistä. Niistä voi lukea vaikka kuvaoikeuksien ABC:stä.

 

kari Written by:

3 Comments

 1. Seppo Kurvinen
  30.1.2021
  Reply

  Tuohan on ollut jo selvää asiaa aina. Mutta, toinen asia on missä saa kuvata. Siinäpä onkin häilyvä raja. joka ei monelle ole selvä.Tämä asia tuli selville aikoinaan, kun olin opettajana ammattikoulussa ja kun kännykät alkoi yleistyä ja niissä oli kamera. Muista eräänkin tapauksen, kun poika kuvasi tunnilla opetajan opettamista ja julkaisi sen oliko nyt sen ajan somessa. Tästä nousi kauhea häly. Toki koulu on julkinen paikka, mutta ei sinne voi tulla noin vain kuvaamaan, vaan pitää olla lupa siihen. Tämmöisiä erillasia tapauksia löytyy kuvaamisen tiellä. Ne ai aina ole yksinkertaisia. Että asia olisi vieläkin mutkikkaanpi, niin eri mailla on eri käytännöt. Tästä Ranska on hyvä esimerkki.

 2. 30.1.2021
  Reply

  Jossain välissä täytyy pohtia omia ajatuksia siitä, että missä saa kuvata ja myös sitä että mikä on sallittua julkaisemista. Kuvaamisessa on ongelmana se, että kaikkea mitä saa kuvata ei saa julkaista eli joko moraali tai sitten lainsäädäntö estää.

  Ja maasta riippuen nuo säännökset on väliin hyvinkin mielenkiintoisia kuten juurikin Ranskassa ja Saksassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *