Yksinkertainen valolaatikko

Aina silloin tällöin tulee tarve vastaan kuvata yksinkertaisia tuotekuvia, jotka ovat ns. perussiistejä. Yksinkertainen tapa siihen on valoteltta jolla saa helpolla varjotonta valoa. Ja yleensä silloin aloitetaan kyselemään eri neuvontapalstoilla ohjetta sen ostamiseen. Oikeastaan aika turhaan, sillä yksinkertaisen valoteltan tai laatikon pystyy itse tekemään muutamalla eurolla.

Pienten esineiden eli deodoranttipurkin kokoisten asioiden kuvaamiseen ei tarvitse kovinkaan kummoista valotelttaa tai laatikkoa. Oma valolaatikko on tehty yhdestä valkoisesta 50×70 cm kokoisesta kapalevystä ja jätetty alhaalta auki, jotta voin tarvittaessa valaista sen laatikon alla olevalla valolla. Ostin levyn tamperelaisesta taidetarvikeliike Arteljeesta ja maksoin siitä alle viisi euroa.

Tein laatikon pohjan tai oikeastaan katon kooksi 25*30 senttiä ja korkeudeksi 25 senttiä. Tuo syntyi yhdestä levystä helpolla ja sain vielä samalla laatikon etureunan yläosaan heijastavan pinnan. Pohjan jätin auki, koska valaisen usein salamalla alapuolelta ja minulla on alustana Ikean valokuvakehyksissä oleva kaksinkertainen leivinpaperi hajoittamassa valoa. Laatikko on kasattu kuumaliimalla.

Laatikon sisällä näkyy musta kartonki jolla hiukan autan valon kiertämistä reunoja pitkin. Lisäksi siellä näkyy ns. avaruustaustaksi eli varjottomaksi taustaksi taivutettu oranssi kartonki. Ja blogin aloituskuva on kuvattu tuolla asetelmalla siten, että salama on lattialla ja osoittaa ylöspäin. Salaman sijaan voisi olla myös tehokas jatkuva valo.

Valolaatikon avulla on hyvä myös harjoitella valon rajaamista esim. mustien varjostimien avulla. Sytkärikuvassa sytyttimen oikealla puolella on musta pahvinpala estämässä valon tuloa, jolloin saan näkyviin metallin rakennetta.

Kuva on muuten otettu samalla tavalla kuin partahöyläkuva, mutta tuolla on noin 5×5 senttinen pahvi rajaamassa valon kulkua.Ja kuten kuvasta näkee, niin valo on aika pehmeää ja varjot on pieniä. Ja jos vaihtaa taustaksi ohuehkon valkoisen taustan, niin altavalaisun avulla voi saada täysin varjottoman valaisun.

Ja jos minun laatikkoa katsoo, niin näkee siinä olevan pienen ylösnostettavan oven. Se on yksinkertaisesti siitä syystä että pystyn kuvaamaan yläviistosta.

Yksinkertainen laatikko jonka voi valaista joko alhaalta tai laittamalla yhdestä kahteen valoa laatikon sisään. Nopea tapa saada yksinkertainen kohtuullisen varjoton valo aikaiseksi. Itsellä tuo tulee kesällä uudenlaisten hyönteismakrojen kuvaamiseen, mutta niistä kerron myöhemmin.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *