MV- kuva, pelkkää saturaation poistoako?

Yllättävän moni ajattelee, että mustavalkokuva on vain kuva, josta on poistettu värit. Kyllähän niin voi tehdä, että kuvan tekovaiheessa vetää saturaation nollaan ja saa harmaasävykuvan. Mutta saako silloin hyvän mv-kuvan, onkin täysin eri asia.

Kun mustavalkokuvaa aletaan tekemään, niin sitä pitäisi oikeastaan pohtia mustavalkoisen filmikuvauksen kautta. Filmille kuvatessa käytettiin erivärisiä suotimia korostamaan eri värejä. Vanhassa Amatöörivalokuvaakirjassa vuodelta 1952 todetaan seuraavaa:

Aloittelija, joka hiukankaan arvostelevasti katselee ottamiaan maisemakuvia, huomaa niissä olevan jotakin vialla. Ennenkaikkea yksivärisen valkoinen taivas vaikuttaa häiritsevältä. Keltasuodatin puuttuu.

Mustavalkokuvauksessa tulee hyvin nopeasti vastaan oppi erilaisista suodattimista ja siitä mitä ne tekevät. Eli aikoinaan opetettin, että mikäli halutaan saada kuvassa joku väri vaaleammaksi, niin objektiivin eteen laitettiin sen värinen suodin. Tai tummenettaessa käytettiin komplementtivärin mukaista suodinta.

Eli ajatellaanpa vaikka tuota kuvituskuvaa ja pohditaan suodattimia. Jos haluamme autosta mv- kuvassa vaalean, niin käytämme punaista suodatinta. Mutta jos taasen haluamme autosta tummasävyisen, niin käytämme vihreää suodatinta, jolloin punainen korostuu kuvassa. Eli auto näyttää kuvassa komean tummalta.

Klassisesti filmikamerassa oli usein käytössä keltasuodatin maisemakuvauksessa, koska se ”imee” sinistä väriä eli taivaasta tulee sävykkäämpi. Lisäksi ennen opetettiin seuraavasti:

  • keltainen imee sinistä
  • punainen imee sinistä ja vihreää
  • vihreä imee sinistä ja punaista
  • vaaleansininen ja kellanvihreä imee punaista.

Ja tuolta filmiaikojen opeista tulee myös keinoja tehdä digikuvan mustavalkokäännös sävykkäämmäksi. Eli mustavalkokäännön aikana hyödynnetään suodattimia joilloin voidaan korostaa halutulla tavalla värejä muunnettaessa niitä harmaasävyiksi.

Suodattimien teoria on hyvä ymmärtää, koska sieltä kautta oppii ymmärtämään kuinka mv- kääntö tapahtuu. Pelkkä värien poisto tekee kuvasta usein tasaharmaan, mutta suodattimien avulla voidaan digikuvan käännössä korostaa haluttuja värejä.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

P.S. Kirjoitan lähitulevaisuudessa enemmän mv- käännön tekemisestä, mutta jo suodinajattelulla voi itsekkin pohtia miten saisi sävykkäämmän kuvan.

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *