Katukuvasta travel- kuvaan

Tänään valokuvausseuran FIAP- tapaamisessa sain aikamoisen ahaa- elämyksen. Asia oli hyvin yksinkertainen, mutten ollut ajatellut asiaa ikinä niin. Olen aina ajatellut, että kilpailuissa ns. travel eli matkailukuvat pitää ottaa jossain muussa kuin kotikaupungissa.

Itselle kilpailuhin kuvaaminen kuvaaminen on ollut hiukan tervanjuontia, koska kilpailujen sarjat ohjaavat minut  kuvaamaan määrätynlaista kuvaa. Nature eli luonto ei ole oikein mieleeni ja Open color- ja Open mono- sarjat ohjaavat aina ajtukseni ns. viimeisen päälle hinkattujen ja photoshopattujen kuvien maailmaan.

Kerhon FIAP- illassa katseltiin erään jäsenen kuvia ja puhuttiin lopussa kiinnostavista aiheista. Ja siinä keskutellessa tajusin, että voin yhdistää kilpailemiseen oman mielenkiintoni eli katukuvaamisen. Mutta minun pitää vain yhdistää se ns. travel- tai photojournalism- sarjan alle.

FIAP/PSA definition of PhotoTravel. “A Photo Travel image must express the feeling of a time and place, and portray a land, its distinctive features or culture in its natural state. There are no geographical limitations. Closeup pictures of people or objects must include distinguishable environment. Techniques that add to, relocate, replace or remove any element of the original image, except by cropping, are not permitted. All adjustments must appear natural. Conversion to full monochrome is acceptable. Derivations including infrared are unacceptable.”

Huomio oli aika päräyttävä, koska silloin voin keskittyä siihen aihealueeseen jonka koen osaavani. Ja myös aihealueisiin jotka koen kuvatessa mielenkiintoisiksi.

Photojournalism entries shall consist of images with informative content and emotional impact, reflecting the human presence in our world. The journalistic (story-telling) value of the image shall receive priority over pictorial quality. In the interest of credibility, images that misrepresent the truth, such as those from events or activities specifically arranged for photography or of subjects directed or hired for photography, are not eligible. Techniques that add, relocate, replace or remove any element of the original image, except by cropping, are not permitted.

Ajatus on oikeastaan aika pysäyttävä, koska oma kilpaileminen ja kuvaaminen on ollut osin pysähdyksissä senkin takia etten ole löytänyt syytä kuvata. Omalle kuvaamiselle pitää aina olla merkitys eli en nauti pelkästään kuvaamisesta. Kuville pitää kuitenkin loppujen lopuksi olla käyttötarkoitus.

Luulen, että palaan taasen hiukan juurilleni eli katukuvien ja arkisten tapahtumien tallentamiseen. Samalla alan pohtimaan kuinka saan kuvista sen verran pysäyttäviä, että pärjään niillä kilpailuissa.

Tälläistä kuvaamisen pohtimista tänään. Olen hiljalleen tullut siihen tulokseen, että minun kannattaa kuvata sitä mistä pidän eikä yrittää väkisin muun kuvaamista. Olen niin tottunut kuvaamaan tarkkailemisen kautta, että sitä paha saada pois minusta. Ehkä tämä hiljalleen avaa sen solmun, joka estää omaa kuvaamistani. Yritän kuvata jotain mutta kuin sitä mikä on minulle luontaista.

Kunhan taasen pohdin omaa kuvaamistani, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *