Journalismia ja matkakuvaa

Olen viimeiset pari vuotta pyöritellyt mitä haluan kuvata. Olen vähän sellainen generalisti myös kuvaamisen suhteen eli kuvaan vähän kaikkea maan ja taivaan välillä. Potretit eli makro- ja ihmiskuvat on kivoja kuvata, mutta kuitenkin taidan pitää loppujen lopuksi eniten ns. dokumentaarisesta kuvaamisesta.

Eilen illalla oli oman seuran eli TVS:n ns. Fiap- ilta. Siellä keskusteltiin matka- ja journalismikuvien vaatimuksista ja niiden käsittelyrajoituksista. Nämä kaksi sarjaa ovat alkaneet kiinnostaneet minua kun kuvaan aika paljon katukuvaa ja useinmiten aika dokumentaarisesti.

Photojournalism entries are images with informative content and emotional impact, reflecting the human presence in our world. The journalistic (story-telling) value of the image should receive priority over pictorial quality. Images that misrepresent the truth, such as those from events or activities arranged specifically for photography, or of subjects directed or hired for photography, are not eligible.”, PSA  Photojournalism Definition

Ja kun vielä katsoo ns. travel- kuvien määritystä, niin huomaa että sielläkin on kielletty ns. järjestetyt kuvat ja kuvien pitää kuvastaa maata ja sen kulttuuria.

”Photo Travel Definition: A Photo Travel image expresses the characteristic features or culture of a land as they are found naturally. There are no geographic limitations. Images from events or activities arranged specifically for photography, or of subjects directed or hired for photography are not permitted. Close up pictures of people or objects must include features that provide information about the location.”

Molemmat sarjat kieltävät tilanteen lavastamisen ja se oikeastaan sopii minulle hyvin. Olen tottunut kuvaamaan katukuvissa ns. candid- kuvia eli pyrin kuvaamaan kuvan ennenkuin kohde tajuaa olevansa kuvattavana. Tässä kuvaamisessa auttaa ns. hunting/fishing- kuvaustyylien hallitseminen.

”Ajattelemalla ratkaisevaa hetkeä sommitteluperiaatteena ymmärtää myös paremmin HCB:n ajatusmaailmaa siitä, että kuva muodostetaan kamerassa eikä pimiössä. Eli kuva suunnitellaan ja sommitellaan etukäteen ja kameralla vain tallennetaan tilanne.”, Omasta blogista.

Ajattelisin, että alan hiljalleen COVID-19 jälkeen palaamaan kohti katu-, matka- ja journalistista kuvaa. Tuskin kuitenkaan jätän makroja tai miiteissä kuvattuja ihmiskuvia väliin.

Tuo blogitekstin aloituskuvana kertoo melkoisen pitkästä mielenkiinnosta katu- ja dokumentaariseen kuvaamiseen. Kuvahan on vuodelta 1976.

Kunhan kuvailen, Kari…

P.S. Tämä muuten kannattaa lukea: To stage or not to stage in Travel Photography

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *