Hiukan perusasioita salamasta

Itse käytän salamaa useinmiten liikkeen pysäyttämiseen tai ns. still life- kuvissa valaisuun. Ja varsinkin liikkeen pysäyttäminen vaatii määrätynlaisia salamoita. Ja käyn nyt läpi hiukan salamakuvauksen perusteita teknisestä suunnasta. Salamankäyttöä helpottaa paljon se, että tietää miten se toimii.

Käytännössä ensimmäiset opittavat asiat salamoita käytettettäessä ovat ohjeluku ja kameran täsmäysaika. Ohjeluvulla kerrotaan miten tehokas salama on. Kameran lyhin täsmäysaika taasen kertoo kuinka lyhyttä valotusaikaa voidaan käyttää.

Tekstissä käydään asioita vielä aika pintapuolisesti läpi ja myöhemmissä teksteissä näitä tutkitaan tarkemmin.

Ohjeluku

Salaman ohjeluku kertoo salaman maksimitehon. Eli käytännössä sen kuinka kaukaa salamalla voidaan valaista kohde. Mitä suurempi ohjeluku, niin sitä pidemmälle salaman valo kantaa. Ohjeluku lasketaan yleensä ISO 100:n ja 105 millisen polttovälin perusteella.

ohjeluku = etäisyys/m * käytetty aukko

Yksinkertainen kaava, jolla voi arvioida kuinka pitkälle salaman valo kantaa salamasta. Ja kun huomaa, että tuo on laskettu 105 millin polttovälillä, niin usein valokeila on kapeahko ja valoteho laskee reunoille mennessä.

Esim. Godox Speedlite TT350N– salamavalon ohjeluku on 36.  Käytännössä se tarkoittaa sitä että esim. aukolla 5.6 maksimi valaisumatka oikein valotetulle kuvalle on 36/5.6 m = 6.4 metriä. Ja tämä silloin kun käytetään ISO 100 asetusta. Isoa kasvatettaessa matkan laskeminen vaatii hiukan monimutkaisemman kaavan [1].

Käytännössä tuo laskeminen on hiukan haasteellisempaa, koska monessa salamassa on ns. zoom- toiminto. Se muuttaa valokeilan muotoa ja vaatii samalla ymmärtämystä kuinka valoteho laskee.

Alkuvaiheessa kannattaa opetella muistamaan, että mitä suurempi ohjeluku, niin sitä pidemmälle salama valaisee. Ja kuitenkin alkuvaiheessa monikin valaisee salalaman automatiikalle eli kamera+salama hoitaa valotuksen.

Täsmäysaika

Kameran lyhimmän täsmaysajan ymmätämisessä auttaa paljon se, että ymmärtää kuinka kameran suljin toimii. Itse olenkirjoittanut aiheesta pari vuotta sitten eli vanhassa tekstissä on kerrottu sulkimen toiminnasta.

Käytännössä suljinajan lyhentäminen ei räpsäytä suljinta nopeammin vaan kaventaa ns. valotusta tekevää rakoa. Ja tuolta löytyy peruste kameran lyhimmälle täsmäysajalle. Eli sellainen aika , jossa suljin on kokonaan auki.

Kameran sulkimessa lyhin täsmäysaika on sellainen, jossa ensimmäinen verho on avannut sulkimen kokonaan ja jälkimmäinen verho ei vielä ole lähtenyt liikkeelle. Eli kenno on kokonaan näkyvissä. Sulkimen verhot kulkevat vakionopeudella ja siksi valotus hoidetaan verhojen välisellä raolla.

Lyhyimmässä salamatäsmäysajassa verhojen väli on mahdollisimman suuri eli ensimmäinen verho on perillä ja toinen ei ole vielä lähtenyt liikkeelle.

Käytännössä liian lyhyt täsmäysaika näkyy siten, että osa ruudusta jää pimeäksi. Alla oleva kuva näyttää kyseisen tilanteen.

Ensimmäisen ja toisen verhon täsmäys

Seuraava käsite, joka tulee jossain kohdassa vastaan, on ensimmäisen- ja toisen verhon täsmäys. Hiukan pidemmillä valotusajoilla salaman voi saada välähtämään joko kuvanoton alussa tai sen lopussa. Ja tuolla tavalla voi saada erilaisia efektejä kuvaan.

Alla oleva kuva demostroi hyvin ensimmäisen ja toisen verhon täsmäystä. Eli riippuen siitä kummassa päässä valotusta salama laukaistaan, niin kuvakin muodostuu erilailla.

HSS eli High Speed Sync

Ja lopuksi vielä HSS eli high speed sync. Kun tutkii noita yläpuolella olevia asioita, niin pystyy arvaamaan sen ettei high speed syncin tarkoitus ole pysäyttää liikettä vaan auttaa tilanteissa joissa muu valo on liian voimakasta.

Eli HSS- salamassa salaman paloaikaa pidennetään jotta se valottaa koko verhojen liikkumisen ajan. Eli salaman paloaika pidennetään parhaimmillaan kameran täsmäysajan mittaiseksi. Eli niin pitkäksi aikaa, että verhojen rako kerkiää kulkemaan kennon yli.

HSS:n tarkoitus on mahdollistaa sekä vallitsevan valon ja salaman yhdistäminen. Ja se tehdään pidentämällä salaman paloaikaa, jotta saadaan koko valotuksen ajan salaman valoa esim. tasaamaan kovaa vallitsevaa valoa.

Loppusanat

Ja miksikö nuo käsitteet on tärkeitä. Tulen lähitulevaisuudessa kirjoittamaan kuinka liike pysäytetään ja hiukan muutakin salamoista. Siksi nuo perusteet on tärkeitä. Niiden ymmärtäminen helpottaaa ymmärtämään miksi liike pysäytetään salamalla tai miten liike näkyy esim. ensimmäisen ja jälkimmäisen verhion täsmäyksessä.

Kun tuntee perusteet, niin se helpottaa sen ymmärtämistä miten asioita saa tehtyä. Ja kun ymmärtää, niin voi toteuttaa omia visioita.

Viitteitä:

  1.   etäisyys = sqrt(herkkyys / ISO 100) * ohjeluku / aukko
kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *