Valomaalausta

Yleensä talven pimeinä hetkinä tulee kokeiltua valomaalausta eli valopensselillä valaistua kohdetta. Onnistuessaan kuvasta voi saada melkoisen kauniin ja hyvin valaistun. Ja näitä kokeiluja tulee tehtyä yleensä vain pimeän talven aikaan, koska silloin saan olohuoneen tarpeeksi pimeäksi.

Olen kyllä harkinnut, että teen joko vaatehuoneeseen tai vessaan pöydän näitä kuvaamisia varten. Molemmat saa pilkkopimeäksi tarvittaessa.

Itse olen opetellut mm. Harold Rossin kuvien ja blogin kautta valaisemisen tekniikkaa. Nykyään minulla alkaa olemaan hyvä käsitys työprosesista. Vielä pitäisi oppia luomaan näyttäviä asetelmia ja ymmärtää niiden valaisu.

Valomaalaaminen kotioloissa tarvitsee loppujen lopuksi aika yksinkertaisia välineitä. Taskulampun ja siihen sopivia valonhajoittimia. Kameralle lukittavan kaukolaukaisimen ja jonkinlaisen ajanosoittimen joka vaikkapa tikittää sekunnin välein.

Harold Ross myy Etsyssä taskulamppuun liitettäviä lisälaitteita ja niistä saa hyvän käsityksen kuinka yksinkertaisilla välineillä pääsee alkuun. Noita voi vaikka itse askarrella kokeiluja varten..

Suurin haaste valomaalauksessa tuntuu olevan kuvan ennakkosuunnittelu ja työläys. Valojen suunta sekä miten valaistus tehdään eri kohdelle on haaste. Eli pitää pohtia miten esim. pinnan struktuurin saa parhaiten näkymään, mitä kohtia korostaa ja miten ne asiat sitten kuvataan ja miten kuva koostetaan lopulliseksi kuvaksi.

Ja itse kokeilen valomaalausta muutamasta syystä. Ajattelin kuluvana vuonna panostaa kilpailemiseen ja yksi tulevista kilpailuista on FIAP:n alainen Fotogenius- kilpailu. Se keskittyy asetelmakuvauksiin. Samalla noilla asetelmilla muutenkin osallistua Open Color- luokkiin kilpailussa.

Toinen syy on valon käyttäytymisen opiskelu. Kun maalaan asetelmia pienissä paloissa, niin saan samalla opeteltua valon käyttäytymistä ja sitä kuinka sillä voi saada halutun lopputuloksen aikaiseksi. Valokuvauksessahan puhutaan valolla kuvaamisesta. Eli valon käyttämisestä.

Tulen varmaankin kirjoittamaan tulevaisuudessa aiheesta enemmäkin. Luulen, että jaan ajatuksia aiheeseen tutustumisen ja tiedon lisääntymisen kautta.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *