Lasi + musta/valkoinen tausta

Kaksi yleisintä ja yksinkertaisinta tapaa saada lasista helposti kuva on joko taustavalaisu tai mustan taustan takaa tuleva valaisiu. Molemmat on helppoja toteuttaa. Niiden toteuttamiseen tarvitsee oikeastaan vain vaikkapa A4- kokoisen mustan tai valkoisen levyn.

Nämä valaisukokeilut liittyvät pitkälti edellisessä postauksessa olevaan Arduino tekstiin. Eli muistelen lasin valaisemista, koska tarvitsen tuota tietoa ns. loiskahduskuvissa eli sellaisissa joissa lisään liikkeen pysäyttämistä mukaan kuvaamiseen.

Yksinkertainen tapa kuvata lasi siististi on se, että se kuvataan mustaa taustaa vasten. Ja lasi valaistaan takaa. Käytännössä mustan tausta taakse laitetaan esim. softboxi tai joku muu valaiseva pinta. Ja sen eteen musta levy.

Sen jälkeen etsitään vain oikea etäisyys lasin ja mustan taustan välille. Kuva on yksinkertainen ja helppo ottaa. Käytännössä tuo kuvaa vaivattomasti yhdellä käsisalamalla, jonka saa mustan taustakartongin taakse. Lisäksi kartongin taakse tarvitsee jonkinlaisen vaalean kalvon hajoittamaan valoa.

Yksinkertaisen lasikuvan voi kuvata myös niin, että laittaa taakse valkoisen pinnan. Pinnan saa tehtyä helposti softboxilla, ikkunaa vasten olevalla vaalealla kankaalla tms. Alla olevassa esimerkkikuvassa on ammuttu salama vähän yli A4- kokoiseen valkoiseen leyyn.

Takana olevan valkoisen pinnan lisäksi lasin molemmilla puolilla on ns. negatiiviset heijastimet eli mustat levyt tekemässä hiukan lisää muotoa lasiin.

Ja kannattaa huomata, että vaikka lasit näyttävät olevan peilin päällä, niin todellisuudessa kuvassa on kaksi lasia. Kuvattava lasi on väärinpäin olevan lasin päällä, jotta lasin jalalle saa peilikuvan.

Samalla kuvan kulmista huomaa sen, ettei sala ole kovinkaan ideaalisesti eli nurkat on tummempia. Salama ei valaise kulmia kunnolla.

Kuvista näkee helpolla sen, että kuinka pienellä ja yksinkertaisella kalustolla ja pelkällä keittiön pöydällä pääseen lasiesineiden kuvaamisessa alkuun.

Tälläistä pikkuvaamista tänään, Kari…

Ja ihan lopuksi vielä yksi Ikea-lasi kokeilu. Kyse Ikean Pokal lasista.

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *