Bilora – kesäleikkikalu

Kameratorin outletista tuli mukaan Bilora Bella DC4 Vario. Alunperin pohdin, että teen objektiivista jotain muuta. Mutta kun huomasin sulkimen toimivan ja kameran sisältä putosi lappu tarkennuksen tarkistamisesta, niin aloin pohtimaan siitä projektikameraa.

Bilora-tehdas valmisti 1950- ja 1960-luvuilla suuren sarjan halvan hintaluokan yksinkertaisia perhekameroita. Biloran Bella 4×4 on yksi näistä kameroista. Itselle tuli tuon kameran DC4 Vario- malli. Sitä on valmistettu vuonna 1959. Allaoleva teksti on hiukan vanhemmasta versiosta.

”Ulkoasultaan erittäin kaunis ja siro kamera. Kuvakoko 4×4 cm. Objektiivi Akromat 1:8 piirtää erittäin terävästi, joten negatiivit sopivat mainiosti suurennettaviksi. Mikä erinomaisinta! – Te voitte ottaa tällä kameralla kirkkaita värikuvia kääntöfilmille. On suorastaan nautinto katsella BELLA 44:n ottamia SUPER DIA -kokoisia (38×38) kuultokuvia. Etäisyysasetus 1 metristä äärettömään – Bella suljin 1/50, 1/100 ja B-2 himmenninaukkoa 8 ja 11-salamavalotäsmäys.-Parasta laatutyötä – katsotte mihin tahansa.”, Lainaus Fotovalo-lehden n:o 2/58 mainoksesta.

Kamerahan kuvaa neliömäisiä kuvia joiden koko on 38mmx38 mm. Ja lähteiden mukaan siihen sopii ns. 120- tyypin filmi.

Ja kun näyttää, että kameran suljin räpsähtää ja muukin toimii, niin uskoisin että kokeilen tuota tarkennuksen tarkistamisen jälkeen. Saan hyvän syyn kokeilla filminkehitystä.

Ja jos kamera toimii, niin teen ainakin yhden kesäretken pelkillä filmikameroilla. Kokeilen miltä tuntuu kuvata kalustolla, joka on yhtä vanhaa kuin itsekkin olen.

Nämä tälläisillä kameroilla kuvaamiset ovat eräänlainen haaste itselle. Pyrin vähentämään ruutujen määrää ja lisäämään onnistuneiden kuvia määrää. Samalla haluan kuvata yhä enemmän dokumentaarista kuvaa.

Tuon Biloran lisäksi on tulossa muutama muukin kesäprojekti, jotka keskittyvät filmikuvaamiseen. Ja erityisesti keskityn kesällä kaikessa väriloistossa mv- kuviin. Mutta niistä muista projekteista myöhemmin.

Kari…

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *