Pinoamista palkeella

Wikipedia kertoo lähikuvauksessa käytettävistä laitteista ja erityisesti makropalkeesta, palkeesta tai paljeloitosta seuraavaa:

 – Paljeloitto, portaattomasti venyvä haitarimainen palje, joka kiinnitetään kiskolla rungon ja objektiivin väliin. Säädettävyytensä vuoksi paljeloitto on loittorenkaita monipuolisempi.

Palkeen erityispiirre on se, että sen pituutta voi säätää eli käytännössä myös tarkennuspistettä voi säätää. Ja se tuo mahdollisuuden ns. pinokuvien ottamiseen. Pinoamisessahan otetaan sarja kuvia, jotka tarkentuvat eri kohtiin ja näistä koostetaan ohjelmmalisesti suuren syvätärkkuuden omaava kuva.

Esim. vasemmalla olevassa kuvassa purkikkien etummaisen ja takimmaisen purkin etäisyys on noin 30 senttiä. Kuva on otettu 10.5 sentin polttovälillä (105/6.3) varustetulla noin 100 vuotta vanhalla objektiivilla, jonka syväterävyys on noin yhden purkin syvyyden.

Ja palkeella on hyvin helppo kuvata sarja kuvia, joissa tarkennuspiste siirtyy kuvien välillä. Esimerkiksi tuossa kuvassa on yhdistetty Zerene Stackerillä kuusi kuvaa ja saatu syväterävyydeksi noin 30 senttiä.

Ensimmäinen ja viimeinen kuva näyttää tältä kameran jäljiltä. Ensimmäisessä kuva on tarkennettu ensimmäiseen purkkiin ja viimeisessä viimeiseen. Mutt tarkennukset ovat tuolla välillä.

Palkeella pinoaminen sopii hyvin lähikuviin eli itse kuvaan sillä noin postikortin kokoisia kohteita. Käytännössä sillä kyllä pystyy kuvaamaan hernettä suurempia kohteita.

Kuvaaminen on yksinkertaista. Tarkennetaan, otetaan kuva ja siirretään hiukan tarkennusta. Muutamalla harjoittelukerralla tekniikan oppii hyvinkin.

Palkeen käyttö ontaa myös mahdollisuuden hyödyntää muitakin kuin kameran omia objektiiveja. Itse kuvaan Canonilla M42- kierteisillä linsseillä ja myös kokeellisesti lähes kaikella minkä saan palkeeseen kiinni. Esimerkkikuvissa oli kiinni noin 100- vuotta vanha 6×9 kameran objektiivi.

Palkeen käytössä on oikeastaan pari pientä hankaluutta. Ensimmäinen on se, että vaaditaan hiukan osaamista manuaaliseen kuvaamiseen. Ja toinen se, että väliin palje toimii imurina eli kennopuhdistus tulee tutuksi paljetta käyttäessä.

Suosittelen tutustumaan palkeen käyttöön, koska se voi avata helpon tavan kuvata myös muillakin kuin ns. normaaleilla objektiiveillä ja myös avaa helpolla oven pinoamisen maailmaan.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *