Ventosa ja omat kokeilut

Vuosia sitten näin kuvia, jotka muistuttivat nykyisin näkyviä ns. kerroksittaisia kuvia. Siis kuvia joita kutsutaan Ventosa– tekniikalla tehdyiksi. Eli kuva on koostettu useammasta kuvasta, jotka on kuvattu hiukan eri paikoista ja yhdistetty. Ja lähdin itsekkin pohtimaan kuinka kuvat on tehty. Aika nopeasti oma ajatus tuli siihen, että kuvat on tehty Photoshopilla useammasta kuvasta.

Laurent Dequick – Stockholm Saga

Tyypillinen tälläinen kuva on Laurent Dequickin Stockholm Saga kuva. Kuvahan on Tukholman Kungsgatanilla olevasta elokuvateatterista. Ja tekniikasta puhutaan usein Pep Ventosa- tekniikkana.

Itse näin ensimmäiset tuon tyyliset kuvat varmaan seitseman kahdeksan vuotta sitten 1x.com- palvelussa. Eli ne oli erilaisia arkkitehtuurikuvia. Kuville oli aika tyypillistä se, että osa kuvasta oli terävää ja tarkkaa ja osa oli hiukan unimaista.

Turun tuomiokirkko,

Lähdin sitten etsimään ratkaisua kuinka nuo on kuvattu. melkoisen nopeasti itselle välähti, että nuo on tehty eri tasoille tehdyillä kuvilla, joista osa kuvasta  maskataan näkyviin ja efektiä säädetään kuvatasojen läpinäkyvyyksiä säätämällä.

Tämä tekniikka tuo melkoisen paljon mahdollisuuksia, koska tasoilla olevia kuvakokonaisuuksia voi käsitellä halutuilla tavoilla. Kääntämisen ja vääntämisen lisäksi niille voi tehdä erilaisia efektejä esin blurrata jne.

Tuo oma Turun tuomiokirkkokuva on jostain viiden vuoden takaa ja se on käsittääkseni tehty yhdestä ainoasta kuvasta eli kirkon yläosaan on tehty motion blurrilla tuo efekti.

Näiden kuvien tekeminen ei ole teknisesti vaikeaa. Käytännössä riittää photoshopin peruskäyttötaito eli pitää ymmärtää tasojen käyttö, niiden läpinäkyvyyden säätäminen ja tasomaskin käyttö. Eli kuvassa laitetaan useampi taso päällekkäin ja säädetään niiden läpinäkyvyyttä halutulla tavalla.

Netistä löytyy erilaisia ohjeita tarkkoine läpinäkyvyysprosentteineen, mutta mielestäni ne ovat käytännössä turhia. Tämä niinkuin monikin muu tekniikkaa toimii myös kokeilemalla.

Kuvan tekeminen

Itsellä kuvan tekeminen lähtee ideasta ja kun  kuvaan paljon kadulla, niin saatan nähdä idean hyvinkin helpolla. Vieressä olevassa kuvassa ideana oli saada kerjäläisen kyltti kohtuullisen selvästi näkyviin. Ja pohdin hetken tuon kuvan ottamista.

Tulin siihen päätökseen, että kuvaan tuon kasimillisellä ja kamera asetettuna JPG- kuvien ottoon. Kun kuvaan vanhalla 550D:llä, niin se on ainoa keino saada kamera ottamaan riittävän pitkä kuvasarja.

Kuvaaminen tapahtui ns. lonkalta, koska tiedän aika hyvin miltä kuvat näyttävät määrätyltä korkeudelta otettuina. Ja hain kävelyreitin, jossa pystyn kiertämään kerjäläisen suovuvasti lähes ympyränmutoisella kävelyreitillä.

Tuo on ns. candid- kuva eli todennäköisesti kuvattava ei reagoinut kameraan yleisen taustahälyn takia. Kohtesta tuli noin 20 -30 kuvaa, joista suurin osa on kuvassa mukana.

Kuvien ottamisen jälkeen kuvista koostetaan lopullinen teos. Oma tekniikka on aika suoraviivainen eli ensin etsin ns. pohjakuvan, jonka päälle kuva koostetaan. Ja sitten alan lisäämään tasoja kuvan päälle. Yleensä ensimmäisen lisättävän tason blending mode (sekoitustila) on  ns. normal ja opacity (läpinäkyvyys)  20% -40%. Säädän noita arvoja sen mukaan paljonko kuvia on. Seuraavissa kuvissa läpinäkyvyys menee nopeasti aika pieneksi eli kuvien määrästä riippuen noin 10%.

Ja aika usein hyödynnän tasomaskia ja maskaan ns. pohjakuvasta jonkun osuuden kunnolla näkyviin. Maskaukset teen pensselillä ja arvioin hiukan, että mitä jään näkyviin. Esim. esimerkkikuvassa on maskattu lähes kaikista kuvista pohjakuvan kerjäläinen kyltteineen näkyviin.

Prosesista näkee, että sen noudattminen on enemmän  taiteellinen kuin tiukka määrämuotoinen prosessi. Tarvittaesa joidenkin tasojen sekoitusmuotoa voi vaihtaa erilaiseksi mikäli kuvaa tarvitsee esim. tummentaa tai kirkastaa.

Kun kuva on tämän tekniikan osalta valmis, niin lopuksi tulee loppukäsittelt. Esim. itse muutan kuvan usein mv- kuvaksi.

Kohde

Tekniikka on siinä mielessä kiva, että vaikka moni pitää Pep Ventosa- tekniikkaa pelkkänä puunkiertona, niin tuo todellisuudessa avaa suuren määrän erilaisia kuvauskohteita hyödynnettäväksi. Kuvatessa voi kiertää kohteen, kuvata suoraan kohti liikuttaen kameraa tai kuvan myös pystyy tekemään yhdestä kuvasta kopioimalla yhden kuvan eri tasoille ja kiertämällä, ventyttämällä tai blurraamalla tasoja.

Tämä tekniikka vaatii samaa kuin muukin kuvaus. Eli ensin opetellaan tekemään kuva teknisesti ja sitten pienen harjoittelun jälkeen oppii näkemään, että tuosta voisi syntyä taas tuollainen kuva.

Esimerkiksi itsellä oli valokuvausseuran kilpailuissa Tampereen Tullintorilla otettu kuva rullaportaista. Eli kuvasin rullaportaissa kulkijaa sarjakuvauksella ja rakensin kuvan useammasta kymmenestä kuvasta tuohon muotoon. Eli yksi kuva pohjalle ja sen päälle useampia kuvia läpinäkyvyyttä vähentäen.

Tekniikka on monipuolinen ja voi tuoda helpolla uudenlaisia näkemyksiä kuvaamiseen.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

 

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *