Ugly camera – diy

Olen keväästä saakka palautellut mieleen filmikuvauksen saloja ja samalla pohtinut kuvaamisen yksinkertaistamista. Ja olen tehnyt ensimmäiset neulanreikäkamerakokeilut. Jostain syystä olen alkanut haaveilemaan rumasta kiinteällä tarkennuksella olevasta laatikkokamerasta.

Kameratorin Outletista ja hiukan muualtakin on kerääntynyt erilaisia vanhoja keskiformaatin linssejä. Osassa niissä on suljin mukana ja osassa ei. Ja ajatus on hiljalleen kääntynyt kohti ajatusta että jos tekisin 6×9 filmille oman kiinteällä tarkennuksella olevan pienen puisen retkikameran. Sellaisen yksinkertaisen puisen.

Nettiä selatessa on tullut vastaan erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on kuvassa oleva The Ugly Brick- camera. Ja tuollaisen kameran tekeminen kiehtoo yhä enemmän ja enemmän. Eli tuollaisessa kiinnostaa kait sen primitiivisyys ja yksinkertainen kuvaaminen.

Yklsi omista vaihtoehdoista on tehdä kamera vanhahkon Kodak Angenieux 100/4.5 objektiivin ympärille. Minun version ongelmana on se, että tarkennus on jumissa ja en viitsisi lähteä purkamaan sitä tuon syyn takia. Tiedän sen muuten toimivan ja piirtävän ihan nätisti. Esimerkiksi tekstin aloituskuva on kuvattu sillä.

Omissa suunnitelmissa on tehdä ns. Puuilo– kamera. Eli tehdä se linssiä, suljinta ja filmikasettia lukuunottamatta rautakaupasta löytyvistä materiaaleista. Ja käytännössähän tuo ei tarvitse kuin vaneria ja kaunista puuta.Ehkä hiukan joko alumiini- tai messikikulmalistaa.

Käytännössä kameran runkopaksuuden määrittäminen on aika yksinkertaista työtä. Eli objektiivi kiinni palkeeseen, palje digiin ja sitten tarkennetaan hulutulle etäisyydelle ja mitataan palkeen pituus. Ja sieltä saa alustavan mitoituksen. Rungon muut mitat saa sitten selvitettyä filmikasetin avulla.

Eli tuollainen projekti on hiljalleen lähdössä tulille. Yksinkertainen fix focus- kamera, jolla saa kuvattua keskikokoista negatiivia. Ja toteutus ihan lähirautakaupan materiaaleista yksinkertaisilla käsityökaluilla.

Projektin aikataulu on kyllä riippuvainen mahdollisista töistä ja muista kiireistä, mutta ensi kesän alussa tuon pitäisi viimeistään olla käytössä.

Tälläistä kuvaamisen suunnittelua tänään, Kari…