AF ja manuaalitarkennusta sekaisin

Olen pienen hetken kuvannut Sony A6300:lla ja 16 millisellä linssillä uudella tavalla pannauskuvia kaupungilla. Yhdistä AF:n ja manuaalitarkennuksen kuvaamisessa. Eli haen AF:llä tarkennuksen mutta jätän kameran sen jälkeen manuaalitarkennukselle. Yksinkertainen tapa kuvata kaupungilla.

Kuvaan jonkinverran paljon vanhan katukuvausopin mukaan eli tarkennan kameran määräetäisyydelle ennakkoon ja kuvaan 5.6 – 8 olevilla aukoilla. Esim. aukolla 5.6 kuvatessa 16 millisellä linssillä ns. hyperfokaalinen etäisyys on 2.4 metriä. Eli kaikki sen takana oleva on kohtuullisen tarkkaa. Ja 16 millinen objektiivi vastaa täyskennolla noin 24 milliä eli kuvaan kivalla laajakulmalla.

Kuva: https://www.dofmaster.com/dofjs.html

Varsinkin pannauskuvissa minulla on väliin ollut ongelmana se, että jatkuvalla tarkennuksella kohde on karannut tarkennuksesta. Ja kun kuvaan aika paljon lyhyillä polttoväleillä niin päätin muuttaa hiukan kuvaustekniikkaa eli kuvaan nuo kuvat manuaalitarkennuksella. Ja tarkennuksen teen ns. takanappitakennuksena eli haen oikein tarkennuskohdan AF:llä ja jätän siihen. Pikkuisen pienemmällä aukolla tekniikka toii hyvin. Ja esim. aukolla 5.6 tarkennusta ei tarvitse oikeastaan miettiä 2 -3 metrin etäisyydellä.

Oma kuvaustekniikkaa on seuraava Sonylla. Ensin käännän kameran manuaalitarkennukselle ja minulla on myös fokus peaking käytössä eli näen värikorostuksen avulla tarkennusalueen. Sitten haen halutun tarkennusetäisyyden ja käytän keskipisterkennusta ja takanappitarkennusta. Eli saan tarkennuksen haluttuun kohtaan. Ja aukoksi joku 5.6 ja kuvaamaan.

Kuvaaminen on sen jälkeen oikeastaan point&shoot- kuvaamista. Osoitat kameralla kohteeseen ja kuvaat. Sopivalta etäisyydeltä kuvatessa voit kuvata käytännössä katsomatta kamerasta läpi. Esim. ns. fishing- kuvauksessa voit jättää kameran jalustalle kahvilan pöydälle ja kuvata määrättyä näkymää kahvia juodessa.

Varsinkin lyhyemmillä polttoväleillä kannattaa hyödyntää pitkää syväterävyysaluetta ja kuvata vaivattomasti ilman tarkennusongelmia.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *