Tulevia projekteja

Pitkin kevättä ja kesää olen kokeillut filmikameroita, kehitellyt filmejä ja opetellut skannaamaan kuvat kohtuu laatuisiksi. Ja siinä samalla tutkinut kuinka teen asiat. Hiljalleen alkaa olemaan ymmärrys siitä, että millainen workflow tai työprosessi minulle tulee. Ja hiukan myös käsitystä millaisille filmeille kuvaan.

Prosessi on ollut aika samanlainen kuin pohtiessani vuosia sitten  kuinka pinottu makro kuvataan. Kokeilemista, tutkimista ja ihmettelyä. Tekniikan haltuuinottoa. Samaa se on nyt ollut tuon filmikuvauksen kanssa.

Olen pohtinut minkäkokoiselle filmille kuvaan, millaisilla kameroilla niille kuvaan ja etsinyt mieleistä laitteistoa siihen, että pääsen omaan haluttuun lopputulokseen. Nyt yhä useammin saan myös filmikamerasta toivomaani jälkeä ulos.

Neulanreikäkamerasta tulee ulos neulanreikämäistä kuvaa. Hiukan pehmeää, pitkää valotusta ja jotenkin niin vanhanaikaisen oloista kuvaa. Neulanreikäkameroita minulla on kesän rakenteluiden jälkeen kaksi. Toinen niistä on pienelle laakafilmille tarkoitettu ja toinen on rullafilmiversio. Filmikoko noissa on 6×9 ja 6×7.

Linssikamera on oikeastaan yhden kahvipöytäkeskustelun tulos eli sahalla, puukolla, hiomaparilla toteutettu ja grillitikulla mitoitettu ruma hupikamera. Sillä on kuvattu vasta tarkennuksen tarkistuskuvat ja ehkä ensiviikolla näkee sen lopullista jälkeä.

Kinofilmikamerasta eli digimaailman ff- kennokoisesta tulee nykyään kohtuullista jälkeä ulos. Vaihdoin rungon täysmanuaaliin jotta voin vaikuttaa valotukseen paremmin. Kerkiän kuvaamaan sillä hyvin, koska kuvaan digillä nopeat tilanteet.

Malli: Hanna-Leena ( https://www.instagram.com/hannal_modeling/ )

Ensivuonna

Aiemmista postauksista näkyy, että olen päättänyt jatkaa hiukan kilpailemista FIAP- arvonimen suhteen ja samalla mietin sitä, että pitäisi joskus kuvata pitkä projekti.

Noita erilaisia pitkiä projekteja on mm. erilaiset 52 viikko- haasteet tai pahimmillaan 365- haasteet. Tiedän, että yksi kuva per päivä- haaste on loppujen lopuksi puuduttava. Siellä kuvat alkavat toistamaan itseään. Siksi pohdin, jos ensi vuonna kuvaisi yksi kuva per viikko haasteen.

Noita 52- week- haasteita on myös paljon netissä. Erilaisia listoja ja esim. 52Frames- sivuston haaste.Esimerkiksi tällä hetkellä siellä on haaste jalustan käytöstä ja erilaisia tipseja ja neuvoja jalustan hyödyntämiseen.

Itse ajattelin ottaa haasteeksi kuvata ensi vuonna 52 neulanreikäkuvaa. Yksi kuva per viikko. Uskoisin, että kuvaan osan nykyisellä 6.5×9 laakafilmiä käyttävällä kameralla ja osan myös rakenteilla olevalla 4×5 ( 10.2×12. 7 cm  ) filmiä käyttävällä kameralla. Neulanreikäkamerassa haasteena on sekä pitkät valotusajat että myöskin ääretön syväterävyys. Projekti on myös mustavalkoinen.

Muutoin jossain kohdassa palaan taas makroihin, maisemakuviin ja katukuviin. Ja ehkä hiukan teknisempiinkin kuvausratkaisuihin. Luulisin, että ensi vuonna täällä näkyy enemmän filmikuvausjuttuja ja perustekniikkaa. Se tekniikan osaaminen on yksi tukipylväs sen suhteen, että saa tehtyä omia projekteja loppuun asti.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *