Kuvataan harmaakortti

Yllättävän usein jatkuvilla valoilla kuvatessa kysytään sitä, että miksi valotus vaihtelee tai miksi kuvat on vääränvärisiä. Aika usein silloin voi vastata, että älä käytä automatiikkaa. Käytä harmaakorttia.

Harmaakortti on täysin neutraali, mikä tarkoittaa, että sen kuvatiedostoon tuottamat arvot ovat samat punaisessa, vihreässä ja sinisessä värikanavassa. Näin ollen se neutralisoi valon eri värit. Kortti on peräisin filmikuvauksen ajoilta, mutta sitä voidaan käyttää myös digikameroiden kanssa. Harmaakortti heijastaa 18 prosenttia valosta.

Ja mikä tässä on kivaa. Se, että sillä on vaivaton säätää sekä valoitus että valkotasapaino nopeasti kuntoon. Ja pitää samat arvot niin kauan kuin valotus pysyy vakiona. Lähdetään siitä liikkeelle, että kamera arpoo seuraavalle kuvalle tämän kaltaisen kuvan.

Eli jostain syystä kamera mittaakin taustan mukaan valaistuksen ja arpoo sen vielä hiukan alivaloitetuksi. Tuo kuva on sekä väreiltään ja valotukseltaan aika ala-arvoinen. Ja miten tuosta eteenpäin.Otetaan käyttöön harmaakortti ja mitataan sillä aluksi oikea valoitus eli kuvataan harmaakortti ja katsotaan millaisen valotusajan se antaa.

Harmaakorttin kuva on aloituskuvana ja sieltä sain arvot 1/60 sek ja f:4.5 ja sitten kamera manuaalille. Asetetaan arvot kohdalleen ja valotus pysyy jokaisessa kuvassa kohdallaan eli ei heittele mittauskohdan mukaan.

Nyt minulla on käytännössä oikein valotettu kuva, mutta valkotasapaino on vielä hakusessa. Ja se valkotasapainon hakeminen onnistuu myös hyvin harmaakortilla. Eli laitetaan kameraan joku kiinteä valkotasapainoasetus sen AWB eli automaattisen sijaan. Kuvataan harmaakortti ennalta saadulla valotusajalla. Ja tuosta kuvasta saa valkotasapainon helposti kohdalleen.

Itse teen sen Photarin camera raw:lla niin, että avaan sekä oikean kuvan että harmaakorttikuvan yhtäaikaa. Laitan säädöt vaikuttamaan molempiin kuviin ja mittaan pipetillä harmaakortista valkotasapainon.

Ja harmaakortin käytön jälkeen minulla on sekä oikein valotettu kuva että myös valkotasapainoltaan kohdallaan oleva kuva. Ja voin keskittyä jatkuvalla valolla pelkkään kuvaamiseen, koska kamera on M- asenossa ja kiinteällä valkotasapainolla. Minun ei tarvitse välittää kuvatessa valkotasapainosta vaan se voi olla mikä tahansa kiinteä kameran antama arvo. Huolehdin vasta jälkikäsittelyssä valkotasapainon kohdalleen.

Ja silloin kuva näyttää tältä ilman muuta käsittelyä:

Kuvaamisen suunnittelussa kannattaa opetella keinoja joilla saa kuvaamisen helpommaksi. Erityisesti niin ettei tarvitse jälkikäsittelyssä pohtia niin paljoa.

Ja vielä lyhennelmä:

  1. Mittaa kameralla harmaakortista valotus
  2. Laita kameran valkotasapaino pois AWB:ltä.
  3. Kuvaa harmaakortti valitulla valotuksella ja valkotasapainoasetuksella.
  4. Kuvaa kuvat.
  5. Säädä valkotasapaino kohdalleen harmaakortin referenssikuvan avulla jälkikäsittelyssä.

Kunhan kuvailen, Kari…

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *