Pep Ventosan tyyliin kuvaamista

Jos kysyisi AI:lta millainen on Pep Ventosan käyttämä tekniikka, niin se voisi vastata seuraavalla tavalla: Pep Ventosa tunnetaan tekniikasta, jossa hän yhdistää useita kuvia samasta kohteesta, mutta eri kuvakulmista. Tuloksena syntyy abstrakteja, maalauksellisia teoksia, jotka luovat illuusion tekstuurista ja kerroksellisuudesta. Hänen kuviensa aiheita ovat usein puut, rakennukset ja ajoneuvot, ja kuvat ovat harmonisia ja impressionistisia. Ventosa käyttää digitaalisia työkaluja kuviensa yhdistämiseen, mikä antaa arkipäiväisille kohteille uuden dynaamisen ulottuvuuden.

Kuullostaa yksinkertaiselta ja sitä tuo tekniikka oikeastaan onkin. Tekniikan käyttämisessä ei ole tekninen osaaminen haaste vaan se miten näkee kuvan ja osaako toteuttaa sen. Tekstin aloituskuva on tekniikan sovellus eli kuvassa on kuvattu nippu kuvia ja yhdistetty ne yhdeksi kuvaksi. Aivan samalla tavalla kuin allaolevassa kuvassa. Otsikkokuvassa on kuvattu sarjalla liukuportaisa olevaa ihmistä ja allaolevassa kuvassa on kuvattu mallia pyörittämällä kameraa ja koostamalla kuvasarjasta yksi kuva.

Kuvassa mallina Outi-Maria Tampereen valokuvausseuran LaKu- kerhon kuvaustapahtumassa.

Kuinka näitä kuvataan

Näiden kuvien kuvaaminen on oikeastaan melkoisen suoraviivaista touhua. Kuvataan samasta kohteesta riittävä määrä kuvia ja pinotaan kuvat Photoshopin eri layereille ja koostetaan kuva eri layereitten läpinäkyvyyttä säätämällä. Alimmainen taso on 100% ja siitä ylöspäin tasojen läpinäkyvyys voi olla esim. 25% ja siitä eteenpäin suurennetaan läpinäkyvyyttä joka tasolla kohti 0%. Tuo tuo nopeasti hiukan impressionistisen otteen kuviin.

Ja sen jälkeen kun on nippu kuvia, niin itse käsittelen koko sarjan samanlaisilla arvoilla ja siirrän photoshoppiin omille tasoilleen. Sitten alkaa oikeastaan sekä tasojen läpinäkyvyyden säätö ja osin myös tasomaskin käyttö. Itse jätän jonkun kohdan teräväksi eli pensselöin jokaiselle tasolle maskin siitä kohdasta joka jää teräväksi. Joillan tasoilla on käytössä eri sekoitustila, eli jos haluan valoisuuta tai värejä lisää, niin muutan tason sekoitustilan toiseksi.

Olennaista on uskoa, että nuo tasot voivat olla melkoisen läpinäkyviä. Itsellä niiden arvot (opacity) on 10% – 20% välillä. Jossain kohdassa huomaa kuinka kuva rupeaa muuttumaan aika abstraktiksi ja impressionistiseksi.

Ja sitten vaan kuvaamaan

Näiden kuvaaminen ei ole vaikeaa. Kuvataan sarja kuvia ja toivotaan parasta. Suurin haaste on oppia näkemään milloin kuva voisi onnistua sekä käyttämään tekniikkaa luovasti. Ja kun tekniikka aukeaa itselle, niin voi helpolla tunnistaa kuvia jossa tämänkaltaista tekniikkaa on käytetty ja samalla nähdä miten sitä on käytetty.

Suosittelen kokeilemaan ja pohtimaan voisiko tälläisestä tekniikasta olla iloa sinulle. Seuraava postaus käyttää samankaltaista tekniikkaa, mutta silloin lähestytään icm- kuvan ja tarkan kuvan yhdistämistä.