Perusmuistelua lasiesineen kuvaamisesta

Kuvasin aamulla nopeasti kolme vihreää lasimaljakkokuvaa. Tarvitsin illaksi Tampereen Valokuvausseura Ry:n tapaamiseen kolme vihreätä väriä sisältävää kuvaa. Ja sain aiheen kuvattua yhden Finncristallin / Riihimäen lasin tekemällä maljakolla.

Lasiesineiden kuvaaminen on oikeasti hiukan hankalaa puuhaa. Jos ne valaisee edestäpäin, niin valoja saa asetella hyvin pitkään että tuotteesta tulee hyvä. Pyöreät ja kiiltävät muodot tekevät rumia heijastuksia ja useinmiten kuva kuva on aika ikävän näköinen.

Ylläoleva kuva kelpaisi kyllä johonkin Toriin tai kirpputorin postaukseen maljakkokuvaksi. Siitä saa selville millainen maljakko on, mutta tuotekuvaksi tuosta ei olisi.

Kaksi yleisintä ja helpointa tapaa lasiesineen valaisuun on valaista se takaapäin. Sen voi valaista joko kirkkaalla valkoisella valolla tai vaihtoehtoisesti siten, että valon edessä on musta valon blokkaava levy.

Valkoinen tausta on helppo tapa saada lasiesineen muoto näkyväksi. Ja se on myös helppo tapa kuvata. Laitetaan lasiesine halutulle pinnalle ja esineen taakse iso tasovalo. Ja sitten haetaan oikea valoitus. Kuvasta tulee hyvin helpolla tuotekuvamainen.

Toinen helppo tapa on laittaa lasiesineen ja taustalla olevan valon väliin musta valon blokkaava levy. Silloin valo kiertää levyn reunojen ohi lasiesineen reunat saavat kauniin heijastuksen. Lasiesineen muoto näkyy hyvin. Tässä on olennaista saada musta tausta oikealle etäisyydelle esineestä. Se vaatii kokeilua ja hiukan harjoittelua.

Helppoja yksinkertaisia perustapoja ja harjoituksia. Noita valaisuja voi sitten tehostaa mm. mustilla ”heijastimilla” eli niillä voi muotoilla esineitä lisää.

Kuvissa näkyy muuten se, että nopeasti tiskattu maljakko on likainen. Noiden esineiden saaminen kuvauskuntoon on aika suuri työ eli on hyvä opetella myös sitä.