Zeissiä ja Cosinaa

Joku on jossain todennut, että olen yhden lajin Pelle Peloton. Ja en pidä lausahdusta minään negatiivisena ajatuksena. Ihmisen kuuluu leikkiä, koska leikki on oppimisen äiti. Se on yksinkertainen syy miksi väliin kokeilen ehkä hieman oudoillakin laitteilla kuvaamista.

Kirjoitin edellisessä postauksessa  kahden objektiivin käyttämisestä makrokuvauksessa. Eli siis siitä kuinka kahdella eri polttovälisellä objektiivilla voi helposti päästä yli yhden oleviin suurennossuhteisiin. Päätin kokeilla minkälaista jälkeä syntyy kuvatessa 1950- luvun ja 1970- luvun optiikoiden yhdistämisellä.

Valitsin käyttöön vanhan Exata II kameran normaaliobjektiivin eli Carl Zeiss Jena  Tessar 50/2.8– linssin sekä  Super Cosina 80-200/4.5-5.6 zoomin. Yhdistelmällä pääsee noin 4 kertaiseen suurennokseen. Valitettavasti pienemmillä suurennoksilla yhdistelmä alkaa vinjetoimaan ikävästi.

Koska minulla ei ollut oikeanlaista kääntörengasta, niin päätin tehdä roudarinteippivirityksen eli teipata objektiivit vastakkain. 50 millisessä oli juuri sen verran pienempi halkaisija, että se solahti Cosinan suodinkierteisiin ja optiikat oli helppo teipata toisiinsa. Zoomin teippasin lisäksi äärettömään tarkennetuksi ja  210 millin pituuteen. Aivan samalla tavalla 50 millinenkin käännettiin äärettömään tarkennetuksi ennen teippausta.

Yhdistelmä näyttää hassunkuriselta pötkylältä ja yksi sen käyttöä vaikeuttava asia on Zeissin takalinssin suojattomuus eli sille pitäisi rakentaa jonkinlainen vastavalosuoja estämään heijastuksia. Onneksi kuitenkin kuvausetäisyys on mukavan pitkä eli noin 4-5 senttiä.

Ja mitä sillä sai aikaiseksi. Kuvassa on ruutukärpänen ja ruutua on cropattu vain sivusuunnassa. Ja yksi kuvan haasteista on se, että kamerani kenno on hyvin, hyvin likainen eli jälkikäsittelyssä on hiukan siivottu pahimpia likoja pois.

Tälläistä tänään, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *