Timelapse tai hyperlapse

Timelapse on on ajastettua kuvaamista, jossa pidempikestoinen tapahtuma näytetään esim. elokuvanopeudella eli 24 kuvaa per sekunti. Tällä tavalla saa helpolla esitettyä mielenkiintoisesti pidemmän ajan kuluessa tapahtuvia asioita.

Timelapse eli ajastettu kuvaaminen on tekniikkana hyvin vanha eli sen juuret on jo 1800- luvun lopussa. Ensimmäisenä tunnettuna ajastetun kuvan käyttönä pidetään Georges Méliès’n elokuvaa Carrefour De L’Opera vuonna 1897. Biologian puolella ajastetun kuvauksen uranuurtaja olivat Jean Comandon ja Pathén veljekset 1909 sekä F. Percy Smith 1910 ja Roman Vishniac 1915–1918.

Hyperlapse on timelapsen tapaan ajastettua kuvaamista, mutta siinä kamera liikkuu käyttäjänsä mukana pitkiäkin matkoja.

Timelapsen kuvaaminen on hyvin helppoa eli siinä otetaan kuvasarja säännöllisin välein. Esim. kuvia minuutin välein ja niistä koostetaan videota. Jos kuvataan kuvia vaikka minuutin välein, niin jokaista 24 kuvaa kohti saadaan sekunti valmista videota.Eli timelapsella voidaan nopeuttaa ajankulua ja näyttää pitkäkestoisia tapahtumia nopeasti.

Videon tekemiseen on monia tapoja alkaen Lightroomista tai Photoshopista. Alla oleva timelapse on tehty Lightworks- videoeditointiohjelmalla, koska opettelen sen käyttöä.

Perusasioita timelapsen tekemisestä voi käydä tutkimassa vaikka Digi kuva-lehden artikkelista: https://digi-kuva.fi/valokuvaustekniikka/nain-tehdaan-timelapse-video.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *