Väännetään, kierretään ja blendataan

Yksi minulle hyvin tyypillinen kuvankäsittelytapa on tasojen hyödyntäminen siten, että käytän niitä eri sekoitustiloissa luomaan kuvalle ehkä hiukan painostavankin tunnelman. Opettelin tekniikan tutkimalla muiden kuvia ja tutustumalla myöhemmin Pep Ventosan tapaan rakentaa kuvia kiertäen kohdetta.

Opettelen paljon asioita miettimällä miten johonkin lopputulokseen on päästy ja teen siitä usein myös oman työskentelytavan. Tekniikat eivät välttämättämättä ole samoja kuin alkuperäisessä kuvassa, mutta näin saan yhden työkalun lisään omaan käsittelypakkiini. Ja kun erilaisia tapoja yhdistää, niin voi saada joskus hämmentäviäkin lopputuloksia aikaiseksi.

Yksi tälläinen tapa on oma väännetään kierretään ja blendataan- työskentelytapa. Eli hyödynnän siinä yhtä kuvaa, josta teen kiertämisien ja sekoitustasojen avulla yleensä synkkäsävyisen kuvan. Itsellä nämä kuvat ovat usein kirkkokuvia. Samaa tekniikkaa voi hyödyntää myös esim. ICM- kuvien ja normaalien yhdistämisessä. Tekniikalle on vain mielikuvitus rajana.

Tekniikka on käytännössä hyvin yksinkertainen eli siinä otetaan sopiva kuva käsittelyyn ja sitä aletaan vääntämään, kääntämään ja blendaamaan. Saatan tehdä kuvan myös väliin ihmisskuvista. Itse teen nämä kuvat photoshopilla eli tässäkin tekstissä käytän sitä työkaluna.

Itse olen symmetrian ystävä ja siksi teen usein tälläisen kuvan esimerkiksi kirkon käytävästä, metroasemasta tai muusta joka on symmetrinen. Tässä tekstissä tein kuvan TTY eli Tampereen teknillisen yliopiston yhdestä käytävästä. Satun pitämään kyseisestä rakennuksen kohdasta, koska siellä on hyvin vihreäsävyinen ympäristö. Kuva on kuvattu lattiatasosta 8 mm linssillä ja croppikennolla. Ja koska kuvaan vanhalla kameralla (canon 550D), niin kuvaan usein myös HDR- kuvaa dynamiikan takia.

Vieressä oleva kuva lähtee alhaalta ylöspäin kehittymään lopulliseksi kuvaksi. Lähtökohtana on aika kirkassävyinen HDR- kuva, joka on kasattu Nik Collectionsin HDR- työkalulla. Itse käytän työkalupaketista usein myös Silver Efex Prota mustavalkokuviin sekä Dfine ja Viveza työkaluja kuvan kohinanpoistoon ja säätämiseen.

Mutta tuosta kuvasta. Halusin siitä hiukan painostavan ja ulkoreunoilta kiertyvän kuvan. Ajattelin että käytävä ja taustalla oleva ovi pysyivät suhteellisen terävinä. Ja kuva lähtee kehittymään minulla niin, että kopioin alkuperäisen kuvan uudelle tasolle ja kierrän sitä halutttuun suuntaan. Ja sen jälkeen muutan sen sekoitusmuodon sopivaksi (blending mode) ja ns. maskaan kuvasta ne kohdat pois, joihin en halua efektiä. Eli Phoshopissa pitää osata hyödyntää sekä tasoja, sekoitustiloja sekä ns. tasomaskia. Tasomaskin avulla saa tuotua alemmalta tasolta alkuperäistä kuvaa näkyviin.

Tasomaskien käyttön osaaminen on muutenkin hyvä taito. Itse käytän niitä paljon komposiitti eli yhdistelmäkuvissa apuna. Eli saan niiden avulla nopeasti yhdisteltyä eri kuvia. Blending modet eli sekoitustilat on paljon käytetty työkalu erilaisten komposiittien teossa.

Ja tuo esimerkkinä tehty kuva on tehty neljän ensimmäisen kiertotason osalta niin, että kuvaa on kierretty rotate- komennon avulla ensin vasempaan, sitten vaihdettu blending mode Screeniksi ja lopuksi tasomaskin avulla pensselöity käytävä alkuperäiseksi.

Ja kuvan teko jatkuu samalla tavalla. Mukana on kolme ensin mv- kuvaksi muutettua tasoa, jotka on värjätty ruskeaksi. Ainakin yksi taso, jolla Warp- toiminto käytössä. Ja kaksi ylintä tasoa ovat vain kuvan värjäämistä varten. Eli toisella värjätään kuvaa sinisävyiseksi ja toisella osin poistetaan värejä tai hienosti sanottuna saturaatiota.

Tekniikka on yksinkertainen oppia ja sitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Yksi alussa mainittu Pep Ventosamainen lähestymisen. Toisaalta esim. sarjana ammutusta kuvasarjasta voi rakentaa yhden kokonaisuuden tai kuviin voi yhdistää seä paikallaan olleen kameran ja vaikkpa ICM- tekniikalla otettuja kuvia. Eli tekniikkaa avaa uudenlaisia mahdollisuuksia oman luovuuden käyttämiseen.

Valokuvaus ja sen tekniikat eivät ole vaikeita. Vaikeampaa on käyttää niitä luovasti. Ja tekniikoita oppii kokeilemalla ja tekemällä.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *