Pieniä sommitteluohjeita

Aika usein oman kuvan saa paremmaksi tuntemalla muutamia yksinkertaisia sommittelusääntöjä. Osa niistä on täysin itsestäänselviä ja osaa voi seurata mekaanisesti. Ja kun tuntee sääntöjä, niin sitten niitä voi tarvittaessa lähteä tarvittaessa rikkomaan. Listasin muutaman yksinkertaisen ohjeen helpottamaan kuvaamista.

 1. Horisontti

Ensimmäinen asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on horisontti. Eli tarkistetaan joko kuvausvaiheessa tai jälkikäsittelyssä, että kuva on suorassa. Vino kuva vaikuttaa usein epätätasapainoiselta,  koska ihmissilmä on tottunut suoraan horisonttiin. Rakennusten pystylinjat, puut ja taivaanranta on hyviä apuja kuvan oikaisussa.

2. Kultainen leikkaus tai kuva-alan jako yhdeksään osaan

Kuva-alan jako yhdeksään osaan helpottaa kuvan sommittelua.Nopea tapa sommitella kuva on jakaa se korkeus ja leveyssuunnassa kolmeen osaan ja laittaa kuvan pääkohde johonkin linjojen leikkauspisteistä. Leikkauspisteet on esitetty punaisilla palloilla.

Horisontin voi laittaa jommalle kummalle vaakaviivalle sen perusteella että haluaako korostaa taivasta vai maata. Tämä on hyvin yksinkertainen tapa saada kuvasta tasapainoisempi ja samalla ohjata katsojan huomio oikeaan kohtaan.

3. Kuvakulma

Koska polvien koukistaminen on haastavaa, niin helposti tulee otettua kaikki kuvat omien silmien tasalta. Yksinkertainen tapa saada kuviin jotain uutta on se, että opettelee kuvaamaan muultakin korkeudelta kuin silmien tasalta. Alhaalta kuvattaessa kuviin tulee mukaan dramaattisuutta ja ylhäältä kuvaaminen antaa helposti ulkopuolisen olon. Potretit kannattaa ainakin alussa kuvata samalta korkeudelta kuin mallikin on, mutta muutoin kuvakulmien vaihtelu antaa mahdollisuuksia uudenlaiseen näkemiseen.

 

Yksinkertaisia ohjeita ja niitä on helppo noudattaa. Samalla kun kiinnittää hiukan huomiota vielä siihen, että ihmisten päistä ei kasva tolppia ja tausta on rauhallinen, niin kuvista tulee parempia. Usein jo pelkkä ”horisontin”  oikaisu tekee kuvasta paremman.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

kari Written by:

2 Comments

 1. Seija
  28.10.2020
  Reply

  Kiitos aina yhtä opettavaista

  • kari
   28.10.2020
   Reply

   Kiitos, kiva kun pidit.

   Kari…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *