Tutki, ihmettele ja luo

Minulla on tällä hetkellä tutkimisen alla Walt Disney ja Euroopan taide- kirja. Kirja on hyvä muistutus  siitä, että aika usein luovuus kumpuaa nähdyistä asioita, kokemuksista ja asioiden näkemisestä uudessa valossa. Ja pitää muistaa että mielikuvitus ja luovuus on eri asia.

Sanotaan usein, että yksi luovuuden ilmentymä on tutun asian soveltaminen uudessa paikassa. Siksi luovuuttaan voi herätellä hankkimalla mahdollisimman monipuolisia ärsykkeitä. Tämä sama ajatus ilmenee hyvin tutustumisen alla olevasta kirjasta eli siitä näkee mistä kaikkialta Walt Disney on saanut ideoita omiin elokuviinsa.

Monestikin valokuvauksessa tai muussa taiteen tai tieteenkin tekemisessä näkee hyvin paljon käytettävän kierrätysideoita. Tämänkin tekstin aloituskuva on ideoitu oikeastaan Disneyn Fantasiaelokuvan yhdestä kohtauksesta eli siinä Mikki taistelee luudan kanssa. Ja sama Mikki-kuva voidaan johtaa taasen Nosferatu-elokuvaan.

Fantasia: the Sorcerer’s Apprentice (1940)

Eli tästä pääsee nopeasti kiinni ajatukseen siitä mitä luovuudella oikeastaan tarkoitetaan. Luovuudeksi kutsutaan arjen kekseliäisyyttä, työelämässä tarvittavaa uudistumiskykyä sekä innovatiivista ajattelua. Niiden lisäksi luovuus liittyy tieteelliseen tutkimukseen ja taiteeseen.

Käytännössä luovuus on tutun asian näkemistä uudessa valossa ja esimerkiksi David Eagleman: The Creative Brain -elokuvassa annetaan yksinkertaisia ohjeita luovuuden herättelemiseksi:

      1. Uskalla tehdä toisin kuin tavallisesti. Kokeile jotain uutta.
      2. Uskalla tehdä jotain outoa, joka tuntuu riskialttiilta, kiusalliselta tai hullulta.
      3. Uskalla olla epävarma ja nähdä epäonnistuminen oppimiskokemuksena.

Luovuus ei ole mikään myyttinen taito joka on osalla  ja osalla ei. Se on taito, joka pitää tunnistaa itsestään ja sitä pitää kehittää. Pitää olla utelias, kokeilla erilaisia asioita ja myös opetella herättelemään luovuutta erilaisilla harjoituksilla.

Tälläistä ajattelua tänään, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *