Ongelmanratkaisun perusteita: EXIF

Ehkä yksi yleisimmistä valokuvapalstojen kysymyksistä on sellainen, jossa kysytään miksi kuvani ovat epätarkkoja, tärähtäneitä jne. Mutta samalla jätetään kaikki perustiedot kertomatta ja oletetaan, että pelkästä kuvasta ilmenee ongelman syy.

Ongelmanratkaisu perustuu kuitenkin mahdollisimman hyviin lähtötietoihin eli valokuvauksessa olisi hyvä tietää kamera, objektiivi, kuvaushetken tilanne ja myös valotusaika, aukko ja ISO-arvo. Hyvistä lähtöarvoista on aina helpompi lähteä arvioimaan sitä, että onko kyse kuvaajan vaiko kameran ongelmasta.

Ja usein kun kysytään valotusarvoja, niin vastaus on se etten tiedä. Kuvasin jollain automaattiasennolla. Valotusarvot pystyy kuitenkin lukemaan kuvasta, koska sinne yleensä digikameroissa talletetaan ns. EXIF- tiedot eli aikaleima sekä valotusarvot.

Exchangeable image file format (lyh. Exif) on standardi kuvatiedostojenmetatiedolle. Exif-metatietoja voidaan tallentaa JPEG-, TIFF-, ja RIFF-muotoisiin tiedostoihin. Spesifikaation kehitti alun pitäen Japan Electronic Industries Development Association (JEIDA) vuonna 1998. Sitä ei ole virallisesti standardoitu, mutta monet digitaalikamerat ja kuvatiedostoja käsittelevät tietokoneohjelmat tukevat Exif-metadataa hyvin laajalti. Wikipedidia.

EXIF- tietojen käyttö on muutenkin hyvä tapa tutkia kuvia, koska sieltä löytyy kuvausarvot.Arvoja ja kuvia tutkimalla oppii huomaamaan esim. ISO- arvojen vaikutuksen kohinaan tai millä valotusajalla vaikkapa liike pysähtyy.

Yksinkertaisin tapa tutkia esim. Windows- käyttöjärjestelmällä olevassa koneessa näitä arvoja on käyttää resurssien hallintaa apuna. Sen avulla saa näkyville yksittäisen kuvan tiedot, joista näkee nuo kyseiset arvot. Eli ns. properties- näkymä löytyy painamalla ensin hiiren oikea näppäin pohjaan ja sitten valitsemalla sieltä properties. Ja properties näkymästä Details- välilehti.

Kuvasta voi nähdä suoraan kameran asetukset. Kuva on kuvattu Canon 550D:llä, 40 millisen objektiivin aukko on ollut säädettynä arvolle 2.8 ja valotusaika on 1/80s. ISO arvo on 100 ja kamera ylivalottaa 2/3 aukon verran. Näiden arvojen perustella on paljon helpompi tutkimaan omaa kuvaa.

Toisessa esimerkissä on ihmetelty miksi kuva on epäselvä ja miksi se on hiukan oudon värinen. Kuvan EXIF- tiedot on avattu Canon DPP 4.0 ohjelmalla, joka antaa Windowsia tarkemmat tiedot kuvasta.

Punaisella merkityt kohdat antavat aika suoraan vastauksen ongelmiin. Eli kamera ei ole tarkentanut ollenkaan, koska se on käsitarkennuksella (manual focusing) ja valkotasapaino on jäänyt jostain syystä salama-asetukselle.

Exif- tietojen tutkiminen kannattaa opetella, koska sitä kautta löytyy usein omat käyttövirheet ja väärät asetukset. samalla onnistuneiden ja epäonnistuneiden kuvien tutkiminen yhdessä valotusaikojen ja aukkojen kanssa opettaa ymmärtämään sitä millaisia arvoja tarvitsee eri tilanteissa.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *