Ilmavalokuvauksen historiaa

Ilmakuvauksen historia on aika pitkä ja monivaiheinen. Nykyään puhutaan usein dronekuvaamisesta mutta miten nykypäivään on päästy. Ja millaisilla tekniikoilla kuvia on otettu. Aerial photography, airborne imager tai ilmavalokuvaus on tekniikkaa, jossa kuvataan yläilmoista maanpintaa.

Ilmakuvien historia juontaa juurensa 1800- luvun puoliväliin ja ranskalaiseen valokuvaajaan ja kuumailmapalloilijaan. Ensimmäisen ilmavalokuvan on ottanut Gaspard-Félix Tournachon eli Nadar kuumailmapallosta 1600 jalan korkeudesta 1858, mutta kyseinen kuva ei ole säilynyt jälkipolville. Vanhin säilynyt valokuva on Arthur Wallace Blackin käsialaa, joka on otettu  syyskuussa 1860 yhteistyössä kuumailmapalloilija Samuel Archer Kingin kanssa.

Noiden kuvien jälkeen ilmavalokuvaus lähti kehittymään nopeasti. Ranskalainen Arthur Batut kuvasi 1889 leijaan kiinnitetyllä kameralla Labruguiere- aluetta. Hän käytti kameran laukaisemiseen ajastinta joka toimi sytytyslangalla.

1900- luvun alussa valjastettiin eläimet mukaan ilmavalokuvaukseen eli Julius Neubronner valjasti kyyhkyset kuvamaan ilmakuvia. Vuodesta 1903 alkaen hän kehitti kameraa, jonka pystyi pukemaan kyyhkysen päälle eli filmiajan GoProta. Kamera otti kuvia 30 sekunnin välein ja Juliuksella oli myös oma hevosvetoinen laboratorio kuvien kehittämistä varten.

Yksi pieni ongelma oli ns. Bavarian Pigeon Corpsin osalta se, että sodan aikaan kyyhkysiä ammuttiin ruuaksi eli kyyhkysilmakuvausjoukot olivat hiukan haavoittuvaisia tältä osin.

Ilmakuvauksen pioneereja oli myös Alfred Maul, joka patentoi raketin käyttämisen ilmakuvaukseen. Eli kamera kuvasi kuvia palatessaan taivaalta laskuvarjossa riippuen. Ja seuraava vai olikin kameran vieminen lentokoneeseen eli 1908 Wilbur Wrightin ohjaamasta lentokoneesta elokuvaaja J.L.Bonvillain kuvasi Le Mansin maisemia.

Kuvien laadun paraneminen lähti lopullisesti liikkeelle Sherman M. Fairchildin keksinnöstä, jossa hän onnistui rakentamaan kameran sulkimen linssin sisälle. Hänen kameratekniikka olikin sitten noin 50 vuoden ajan kantava tegnologia ilmakuvauksessa ja huipentui Apollo 15, 16 ja 17- lentoihin joilla kartoitettiin kuun pintaa.

Nykyään sitten ollaankin dronekuvaamisessa, joka mahdollistaa lähes kaikille ilmakuvaamisen ja myös ilmailun harrastamisen.

Vaikka dronekuvaus on yleistynyt vasta viimevuosina ja harva on edes kuullut esim. KAP- termistä eli kite aerial photographysta, niin siltikin ilmavalokuvauksen historia on todella pitkä eli yli 150 vuotta.Historiaa tutkimalla löytää vaikka samankaltaisia tuotteita kuin GoPro, mutta niitä pitää etsiä kyyhkyskameroista.

Kunhan vaan kuvailen, Kari…

 

kari Written by:

2 Comments

 1. Seppo Kurvinen
  2.3.2021
  Reply

  Oletko unohtanut vallan Victor Hasselbladetin, joka kehtitti kameransa ilmakuvauskamerasta alunperin? Hänestä on hyvä historiikki, mutta ruotsiksi, ei ole kait suomennettu. Tilasin sen aikoinaan heti ilmesttyä itselleni. Minulla ei ole sitä täällä Kokkolassa se on hyllyssä Pietarsaaressa. Suosittelen jos ruotsinkieli taipuu. Olessani Götebrogissa töissä kävin aina ihailemassa kameraa Avenjyyllä olevassa Hasselbladetin kauppassa , jossa kaikki mallit oli esillä ja keskellä kaupunkia oleva tehdas jossa Victroilla oli rakennuksen ylimmässä kerroksessa loisto huoneisto. Valitettavsti heillä ei ollut lapsia, jotka olisvat jatkaneet perinnettä. Myöhemmin tuotanto myytiin Japaniin. Ei enää käityön leimaa kameroissa. Minulla oli myöskin kolme Hasselbladettia jotka olen myynyt. Vaikeaa kirjoittaa yksisilmäisenä kun minulla irtosi verrkokalvo oikesta silmästä ja leikattiin Oulussa viime viikolla.

  • kari
   2.3.2021
   Reply

   Täytyy lisäillä jossain välissä Hasselbladista asiaa. Eli katsella hiukan hänen tekemisiään. Hänen historiansa on kyllä tuttu.

   Kiitti muistutuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *