Zone focusing – säädetään tarkennus valmiiksi

Varsinkin katukuvauksessa puhutaan usein ns. zone focusing- tekniikasta eli kameran tarkentamisesta ennakkoon. Kyseisessä tekniikassa valitaan etukäteen miltä matkalta kuvaus suoritetaan. Tekniikka toimii hyvin sekä katukuvauksessa että myöskin nopeiden asioiden tartuttamisessa kennolle.

Tekstin pääkuva on kuvattu kyseisellä tekniikalla eli etsimällä sopiva tarkennuspiste, tarkentamalla kamera siihen ja säätämällä aukko sopivaksi. Ja kun pyöräilijät tulivat niin silloin vaan painettiin laukaisijaa.

Zone focusing (sometimes known as scale focusing) is a focusing technique that makes use of the focal plane of a lens to shoot in fast-paced situations while maintaining focus. , MastinLabs.com

Itsellä zone focusing- tekniikka on paljon käytössä katukuvaamisessa eli kuvaan nopeatempoisesti pohtimatta mihin kamera tarkentaa. Tiedän alueen jolla kohteen pitää olla kuvaamisen aikana. Tämän tekniikan historia katukuvauksessa johtaa 1950- luvulle, jolloin opeteltiin tai kehitettiin tekniikka nopeaan kuvaamiseen ja siihen että kuvat ovat teräviä.

Tekniikan käyttäminen on helppoa ja se vaatii oikeastaan kahden eri asian sisäistämistä. Toinen asia on aukon ja syvätervyyden vaikutuksen ymmärtäminen ja toinen hahmottaminen milloin kohde on oikealla kohdalla kuvassa.

Zone focusing tarkoittaa yksinkertaisesti esitarkennusta eli tarkennetaan kamera määrätylle etäisyydelle ja valitaan aukko halutun syväterävyyden mukaan. Esimerkiksi katukuvauksessa täyskennolla käytettäessä ja 35 millisellä kuvatessa saadaan helpolla tehtyä esitarkennus esim. kahden metrin päähän.

Dof- laskin kertoo, että syväterävyysalue aukolla 8 on noin 1.8 metriä eli tuolta väliltä saa kohtuullisen tarkan kuvan aikaiseksi. Esitarkennuksen käyttö on sitä helpompaa mitä lyhyemmällä polttovällillä ja mitä pienemmällä aukolla (iso numero) kuvaa. Esimerkiksi jollain 35 millisellä pystyyy hyvin kuvamaan 5.6- 16 aukkovälillä.

Syväterävyyteen vaikuttaa kolme eri asiaa. Ensimmäinen on kuvausetäisyys eli läheltä kuvattaessa syväterävyysalue on lyhyt. Toinen asia on aukko eli isolla aukolla syväterävyysalue on lyhyt ja aukkoa laittamalla kiinni alue kasvaa. Ja kolmas on polttoväli. Sen kasvaessa syväterävyysalue lyhenee, mutta valitsemalla tarkennuskohteen tarkasti pystyy tekniikkaa käyttämään helposti. Tekniikka vaatii vain usein ennakkosuunnittelua eli pitää pohtia miltä etäisyydeltä kuvan ottaa.

Ja miten tekniikkaa käytetään. Hyvin yksinkertaisesti eli käännetään kamera manuaalitarkennukselle ja tarkennetaan halutulle etäisyydelle. Ja laitetaan kamera sellaisille asetuksille ettei se säädä aukkoa. Itse kuvaan katukuvauksessa kameralla M- asennossa. Siinä kameralle on valittu haluttu tarkennus, valotusaika sekä aukko ja kamera on ns. Auto-ISOlla eli valotus hoidetaan ISO- arvojen muutoksella.

Itse käytän tekniikkaa pääsääntöisesti muutamassa eri tilanteessa:

  1. Katukuvaamisessa, jossa haluan olla varma mille etäisyydelle kamera tarkentuu ja pystyn samalla välttämään tarkennuksen hakemisen ja myös sen että tarkennus on taustassa. Esitarkennettu kamera myös laukeaa nopeammin kuin af- tarkennuksella oleva kamera.
  2. Hankalassa valossa, jolloin kameran automaattitarkennus alkaa hakemaan. Eli tilanteissa, jossa tarkennus kestää koska kohteessa ei ole hyvää kontrastieroa jota tarkennus tarvitsee.
  3. Kun kuvaan ns. vintage-linsseillä eli käytössä ei ole aukko- tai tarkennusautomatiikkaa.

Ja monikin sanoo haittana sen, että kuvataan pienillä aukoilla ja tarvitaan paljon valoa. Moderni kamera taipuu yllättävän suuriin ISO-arvoihin ja tarvittaessa salamatekniikalla voi tuoda apua valaistukseen. Eli  ongelmia voi kiertää käyttämällä apuvaloa.

Valokuvatessa kannattaa tutkia vanhoja kuvaamistapoja, koska sieltä voi löytyä useinkin ratkaisu omaan ongelmaan. Zone focusingin tai hyperfokaalisen tarkennuksen ymmärtäminen voi avata uusia tapoja toteuttaa omia kuvia. Ja usein monikin ongelma ratkeaa etsimällä erilainen lähestymistapa.

Kunhan vaan kuvaan, Kari…

 

 

 

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *