Arduino – oma apuvälineeni

Oman insinööritaustan takia käytän paljon Arduinoa apuna kameran ohjaamisessa. Arduino on avoimeen laitteistoon perustuva mikro-ohjain-/elektroniikka-alusta ja ohjelmointiympäristö. Laitteisto perustuu 8-bittiseen Atmel AVR -mikro-ohjaimeen, jonka pinneihin voi kytkeä erilaisia antureita, moottoreita, LED-valoja ja muita komponentteja. Laitteistoa ohjelmoidaan C ja C++:aan perustuvalla Arduino-ohjelmointikielellä.

Tylsän kuuloista tekniikkaa, mutta aika olennainen osa oma kuvaamistani. Omassa harrastekuvaamisessa usein tekniikka kohtaa valokuvaamisen. Ns. studiomakroissa kameran liikuttaminen millin osissa on olennainen osa kuvaamista. Eli kameran pitää suuremmilla suurennoksilla liikkua hallitusti ja hyvin pienin liikkein. Oma kuvaamisympäristöni on rakennettu itse Arduinolla ohjatun askelmoottorilla varustetun ns. siirtokelkan ympärille.

Olen eräällä Facebookin keskustelupalstalla sanonut, että tunnen itseni enemmän visuaaliseksi insinnööriksi kuin harrastevalokuvaajaksi. Ja osa tuosta identiteetistä syntyy juuri noiden teknisten apuvälineiden käytöstä.

Arduinon avulla voin helpolla ohjata joko kameraa tai tarvittaessa salamalaitetta ja saada hallittua kuvaustilannetta tarkemmin kuin yritys ja erehdys menetelmällä. Eli voin reagoida liikkeseen, ääneen, valoon ja vaikka paineeseen ja ohjata antureiden avulla kameraa.

Uskoisin, että nyt syksyn kuluessa alan taasen enemmän kirjoittamaan myös tähän blogiin ja osa postauksista liittyy myös tuohon automatisointiin. Eli saatan näyttää kuinka kameraa voidaan ohjata ulkoisilla signaaleilla.

Tälläistä syksynalkua minulla on mielessä. Eli valokuvausta ja myös tekniikan esittelyä.

Kunhan kuvailen, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *