5 kuvaa – Tampere ja Ilford HP5+

5 kuvaa on uusi julkaisutyyppi täällä. Eli koska kuvaan nykyään osan filmille, niin alan laittamaan niistä kuvauksista yhden rullan viisi mielenkiintoista kuvaa näytille. Ja saatan ehkä sanoa muutaman sanan filmistä ja kuvausajasta.

Kävelin alkuviikosta Tampeeella ja kuvasin ensimmäisen rullan moneen kymmeneen vuoteen Ilford HP5+- filmille. Filmihän on mustavalkoinen ja herkkyydeltään ISO 400. Ilfordin filmistä kerrotaan seuraavaa:

1976. Ilford launch their new 400 ISO HP5 film at Photokina. Initially there was a world shortage of this admirable product. The first batches of HP5 were exclusively in the 35mm format and were only sold in Germany, a country selected because it was (at that time) the most profitable marketplace. Analog Cafe

Filmi sai alkunsa hypersensitiivisistä pankromaattisista levyistä vuonna 1931. Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1935, Ilford julkaisi rullafilmin version HP:stä, alun perin 160 ASA:n herkkyydellä. Siitä lähtien se on kehittynyt useiden versioiden kautta, kuten HP2, HP3, HP4, ja uusimpana HP5 Plus. Ei ollut vain nimi ja pakkaus, jotka muuttuivat ajan myötä, vaan myös fimlmin ISO-arvo oli erilainen aikaisemmissa versioissa ja vakiintui lopulta 400 ISO:ksi vuonna 1989.

Niinkuin filmikuvaamisessa on mahdollista, niin filmin voi kuvata nimellisherkkyydestä poikkeavilla arvoilla. Itse asiassa jopa kasetissa on ruutuja, joissa on ISO-arvot 400, 800 ja 1600, jotta voit pitää kirjaa siitä, millä ISO-arvolla olet kuvannut filmin, ja jotta laboratorio tietää, miten se tulisi kehittää. Siinä on jopa ylimääräinen ruutu, johon voit kirjoittaa, jos käytät sitä vielä korkeammalla ISO-arvolla! 3200.

Eli tälläisellä suositulla pankromaattisella filmillä kuvasin muutaman päivän aikana 36 kuvaa Tampereelta ja tässä postauksessa niistä on on viisi. Yksi otsikkokuvana ja muut alla. Ja niille keitä kiinnostaa kehittäminen, niin se tehtiin Rodinalilla 1+25 ja kuusi minuuttia 20 celsiuksen lämpötilassa. Minuutin välein agitointi.

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

Ja ne neljä muuta kuvaa:

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *